Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо застосування витягів із технічної документації нормативної грошової оцінки земельної ділянки при розрахунку податкових зобов’язань по платі за землю

опубліковано 12 травня 2022 о 09:02

У зв’язку із численними зверненнями платників податків та з метою правильності застосування положень діючого податкового законодавства з питань обчислення податкових зобов’язань з плати за землю (далі – Плата) Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу на особливості застосування норм пункту 286.2 статті 286 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Розрахунок податкових зобов’язань з Плати включає елемент бази оподаткування – нормативна грошова оцінка земельної ділянки (далі – Нормативна оцінка, Ділянка).

Пунктом 286.2 статті 286 Кодексу передбачено, що платники плати за землю (далі – Платник) при поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подають витяг із технічної документації про Нормативну оцінку Ділянки. Необхідність у поданні витягу із технічної документації про Нормативну оцінку Ділянки виникає у Платника у разі затвердження у визначеному законом порядку нової Нормативної оцінки Ділянки.

З метою уникнення неправомірного застосування Платниками положень пункту 286.2 статті 286 Кодексу шляхом «уточнення податкових зобов’язань» з Плати на 2021-2022 роки після затвердження постановою Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2021 року №1147 Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок (далі – Методика), звертаємо увагу на такі особливості виконання, затвердження та набрання чинності технічної документації про Нормативну оцінку Ділянки.

Правові засади виконання оцінки земель, забезпечення виконання оцінки земель, інформаційного забезпечення оподаткування земель визначено Законом України від 11 грудня 2003 року №1378-IV “Про оцінку земель» (далі - Закон).

Нормативно – методичне регулювання грошової оцінки земель забезпечує Кабінет Міністрів України шляхом видання нормативно-правових актів, що визначають: порядок виконання оцінки земель, склад, зміст та вимоги до технічної документації оцінки (стаття 12 Закону).

Статтею 18 Закону визначена обов’язковість, а також періодичність виконання Нормативної оцінки Ділянки відповідно до норм, правил, а також інших нормативно-правових актів для земель усіх категорій та форм власності. Підставою виконання Нормативної оцінки Ділянки, у тому числі й обов’язкової для визначення розміру земельного податку або розміру орендної плати Ділянки державної та комунальної власності (стаття 13 Закону), є рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування (стаття 15 Закону).

За результатами оціночних робіт з Нормативної оцінки Ділянки оцінщиком складається технічна документація, що належить до категорії публічної інформації (стаття 20 Закону), повноваження на прийняття рішення про затвердження або відмову в затвердженні якої делеговано відповідній сільській, селищній, міській раді (стаття 23 Закону). При цьому рішення рад щодо технічної документації з Нормативної оцінки Ділянки набирають чинності у строки, встановлені відповідно до пункту 271.2 статті 271 Кодексу.

Оскільки рішення про затвердження технічної документації Нормативної оцінки Ділянки приймаються відповідним органом місцевого самоврядування, в межах території здійснення владних повноважень якого розташована Ділянка, для якої виконана Нормативна оцінка, то Законом України від 16 січня 2020 року №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» доповнено підпункт 12.3.3 пункту 12.3 статті 12 Кодексу новим абзацом десятим, згідно з яким орган місцевого самоврядування у десятиденний строк з дня затвердження технічної документації Нормативної грошової оцінки Ділянки направляє в електронній формі до контролюючого органу (ДПС), інформацію про Нормативну оцінку Ділянки.

Також звертаємо увагу, що відповідно до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2021 року №1147 технічна документація з нормативної грошової оцінки земельних ділянок та із загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення (на відповідній території) залишається чинною до початку застосування рішення відповідного органу місцевого самоврядування про нову технічну документацію з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, затвердженої з урахуванням вимог пункту 271.2 статті 271 Кодексу до набрання чинності Методикою, затвердженою згідно з пунктом 1 цієї постанови.

Таким чином, при декларуванні податкових зобов’язань з плати за землю Платники зобов’язані використовувати витяги технічної документації Нормативної оцінки, які відповідають офіційно оприлюдненим рішенням органу місцевого самоврядування про затвердження технічної документації Нормативної оцінки.

У разі допущення порушення вимог пункту 286.2 статті 286 Кодексу щодо встановленого порядку використання витягів технічної документації Нормативної оцінки Платникам необхідно уточнити суму податкових зобов’язань з Плати  в порядку, який встановлений статтею 50 Кодексу.


Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX