Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Черговий сеанс «гарячої лінії» проведено податківцями Рівненщини

опубліковано 13 травня 2022 о 09:02

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області проведено   «гарячу лінію»  з питань проведення фактичних перевірок в період дії воєнного стану.

На питання додзвонювачів відповідав в.о начальника відділу фактичних перевірок ГУ ДПС у Рівненській області Андрій Філіпчук. 

Чи проводять у період воєнного стану фактичні перевірки щодо встановлених державою фіксованих цін, граничних цін та граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) та які підстави проведення таких перевірок?

Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні, податкові органи здійснюють державний контроль (нагляд) та спостереження у сфері ціноутворення відповідно до Закону України «Про ціни і ціноутворення» за дотриманням платниками податків вимог законодавства щодо встановлених державою фіксованих цін, граничних цін та граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) шляхом проведення фактичних перевірок.
Фактична перевірка проводиться за наявності хоча б однієї з таких підстав:

отримання у встановленому законодавством порядку від державних органів або органів місцевого самоврядування інформації, що свідчить про можливі порушення платником податків законодавства про ціни і ціноутворення;

отримання письмового звернення покупця (споживача), оформленого відповідно до закону, про порушення платником податків установленого порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Які перевірки здійснюються у період дії воєнного стану?

Згідно з п. п. 69.2 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються, крім:

камеральних перевірок декларацій або уточнюючих розрахунків (в разі їх подання) до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, показники яких сформовані на підставі податкових накладних та/або розрахунків коригування, складених та зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, та/або митних декларацій, за виключенням товарів (продукції), визначених підпунктами 215.3.1, 215.3.2, та 215.3.2 прим. 1 та 215.3.3 прим. 1 п. 215.3 ст. 215 ПКУ.

Така камеральна перевірка податкової декларації або уточнюючого розрахунку може бути проведена протягом 90 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку їх подання, а якщо такі документи були надані пізніше, – за днем їх фактичного подання;

камеральних перевірок податкових декларацій платників єдиного податку четвертої групи;

фактичних перевірок.

За яких причин проводяться фактичні перевірки?

Причиною фактичної перевірки може стати наявність у податківців інформації  від державних органів або органів місцевого самоврядування, яка свідчить про можливі порушення платником податків законодавства. Це порушення, пов'язані з розрахунками за товари (послуги) через РРО (ПРРО), із веденням касових операцій, наявністю патентів, ліцензій, із виробництвом та обігом підакцизних товарів,  необґрунтованим завищенням цін на товари першої необхідності, забезпеченням можливості проведення розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг, приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари чи надані послуги. Така вимога стосується платників, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення більше 25 тис. осіб.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX