Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників 5 % акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів

опубліковано 27 травня 2022 о 09:08

Законом України «Про Державний бюджет України на 2022 рік»  змінено дату введення в дію змін до Бюджетного кодексу України щодо впровадження в дію порядку зарахування до місцевих бюджетів 5 % акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, який сплачується їх імпортерами й виробниками. Дату перенесено на 1 травня 2022 року замість 1 січня 2023 року.

В травні 2022 року Державною казначейською службою України змінено код класифікації доходів бюджету сплати акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними  товарами – 14040200 «Акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (крім тих, що оподатковуються згідно з підпунктом 213.1.14 пункту 213.1 статті 213 Податкового кодексу України)». При цьому реквізити розрахункових рахунків не змінені. 

Отже, суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі алкогольними напоями, пивом, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах зобов'язані сплачувати акцизний податок  до місцевих бюджетів за кодом класифікації доходів бюджету 14040200 «Акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (крім тих, що оподатковуються згідно з підпунктом 213.1.14 пункту 213.1 статті 213 Податкового кодексу України)» замість 14040000 «Акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів».

Слід зазначити, що акцизний податок зараховується до бюджетів місцевого самоврядування відповідно до часток, що визначаються щомісячно, як співвідношення вартості реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, на відповідній території за звітний місяць до загальної вартості реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі за звітний місяць в цілому по Україні.

Державна податкова служба визначає частки для зарахування цього акцизного податку до бюджетів місцевого самоврядування з урахування даних реєстраторів розрахункових операцій, оприлюднює на своєму офіційному сайті та надає їх Казначейству не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним. Казначейство здійснює розподіл цього акцизного податку між відповідними бюджетами місцевого самоврядування не пізніше останнього робочого дня місяця, наступного за звітним.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX