Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Доходи від надання майна в оренду підлягають декларуванню

опубліковано 09 червня 2022 о 09:01

Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу, якщо громадяни здають в оренду житлову чи іншу нерухомість, а також рухоме майно, то отримані доходи необхідно задекларувати.

Відповідно до статті 164 Податкового кодексу України підлягають декларуванню доходи, отримані від здачі в оренду не лише житлових приміщень, але й гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок.

Якщо нерухомість або інше майно орендує юридична особа або фізособа – підприємець, то податковим агентом є саме орендатор. Він і повинен утримати та перерахувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовий збір за ставкою 1,5 відсотків.

Якщо ж нерухомість здається фізичній особі, то ПДФО та військовий збір сплачує орендодавець. Також, оподаткуванню підлягають доходи, отримані від здавання в прокат автотранспорту та іншого рухомого майна.

Нагадаємо, що граничний термін подання декларації про майновий стан і доходи – 29 квітня. В умовах запровадження воєнного стану в Україні подовжено граничні строки для подання податкової звітності платниками податку на 6 місяців після завершення стану війни. Декларації про майновий стан і доходи громадяни повинні подавати до ДПІ за місцем своєї податкової адреси.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX