Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про проведення фактичних та документальних позапланових перевірок

опубліковано 16 червня 2022 о 09:22

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що відповідно до норм Закону України від 12.05.2022 №2260 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» викладено у новій редакції підпункт 69.2 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу, відповідно до якого контролюючі органи можуть проводити будь-які фактичні перевірки та документальні позапланові перевірки юридичних осіб за наявності таких обставин:

- на звернення платника податків;

- та/або з підстав, визначених п.п.78.1.7 п. 78.1 ст.78 Податкового кодексу (розпочато процедуру ліквідації, реорганізації або банкрутства), п.п.78.1.8 п. 78.1 ст.78  Податкового кодексу (заявлено до відшкодування з бюджету ПДВ та/або задекларовано від’ємне значення ПДВ більше 100 тис. гривень);

- та/або документальних позапланових перевірок платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями.

Слід зазначити, що документальні позапланові перевірки за зверненням платника податків або з підстав, визначених п.п.78.1.7 та п.п.78.1.8 п. 78.1 ст.78  Податкового кодексу та/або документальні позапланові перевірки платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником податків валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями, що були розпочаті та незавершені до 24 лютого 2022 року, поновлюються та закінчуються протягом 60 днів з дня, наступного за днем набрання чинності Законом № 2260. Такі перевірки поновлюються на невикористаний строк.

Документальні позапланові перевірки, які були розпочаті на звернення платника податків та/або з підстав, визначених підпунктом п.п.78.1.7 п. 78.1 ст.78 Податкового кодексу, та/або за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником податків валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями, але не можуть бути завершені у зв’язку з виникненням обставин, наведених у п.п. 69.2 п.69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу, можуть бути зупинені до завершення дії таких обставин та/або усунення перешкод щодо їх проведення за рішенням керівника контролюючого органу, що оформляється наказом, копія якого надсилається платнику податків до електронного кабінету платника податків з одночасним надісланням на електронну адресу платника інформації про вид документа, дату та час його надіслання до електронного кабінету. Таке зупинення перериває перебіг строку проведення перевірки.

При цьому у разі зупинення перевірок у зв’язку із запровадженням дії воєнного стану необхідно враховувати, що таке зупинення перериває термін проведення перевірки та не потребує прийняття будь-яких додаткових рішень (наказів) контролюючих органів (крім перевірок проведення яких здійснювалося за процедурою, передбаченою п. 82.4 ст. 82 ПК).

Разом з цим, змінами внесеними до п.п.69.2 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу передбачено, що документ, надісланий контролюючим органом до електронного кабінету, вважається врученим платнику податків, якщо він сформований з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги». 

 Довідково: Закон України №2260-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» опубліковано 26.05.2022 в газеті «Голос України» № 111.