Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Легальна праця та офіційна зарплата – запорука гідного життя

опубліковано 15 липня 2022 о 14:27

В ГУ ДПС у Рівненській області звертають увагу роботодавців та найманих працівників, що відповідно до Конституції України кожна людина має право на працю, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується, яка в свою чергу має оплачуватися.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.

З 1 січня 2022 року відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» встановлено мінімальну заробітну плату:

– у місячному розмірі: з 1 січня – 6500 грн, з 1 жовтня – 6700 грн;

– у погодинному розмірі: з 1 січня – 39,26 грн, з 1 жовтня – 40,46 грн.

Проте сьогодні досить часто наймана праця громадян використовується без оформлення трудових відносин. Так, зайнятість стає «тіньовою», а заробітна плата виплачується в «конверті». 

Працівники, які погоджуються одержувати заробітну плату в «конвертах» позбавляють себе соціальних виплат та гарантій. Поряд з цим, не укладені належним чином трудові відносини, призводять до:

- ненадходжень податків до місцевих бюджетів, які б спрямовувалися на вирішення соціальних потреб громадян, на реалізацію програм соціально-економічного розвитку території;

- нестабільності та невпевненості у майбутньому громадян (відсутність належного розміру пенсій, інших соціальних виплат);

- ненаповнення фондів соціального страхування, що призводить до надмірного навантаження на них.

Тож цінуйте свою працю – прцюйте легально.

 

Листівка