Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З початку року на Рівненщині до місцевих скарбниць надійшло понад 46 мільйонів гривень податку на нерухоме майно

опубліковано 25 липня 2022 о 08:23

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що за перше півріччя п.р. до місцевих бюджетів краю надійшло 46,5 млн грн податку на нерухоме майно.

Зокрема, юридичні особи спрямували до скарбниць місцевих громад 42,3 млн грн, громадяни-власники нерухомого майна сплатили 4,2 млн грн податку на нерухоме майно.

Нагадаємо, податок на нерухоме майно сплачують фізичні та юридичні особи, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Юридичні особи власники об'єктів житлової та нежитлової нерухомості самостійно обчислюють суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об'єкта/об'єктів оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Фізичним особам податок нараховують органи податкової служби за місцем податкової адреси власника такої нерухомості, вручаючи їм податкові повідомлення-рішення. Сплатити визначену суму податку на нерухоме майно громадянам необхідно впродовж 60 днів з дня отримання повідомлення – рішення.

В поточному році громадяни сплачуватимуть податок на нерухоме майно за об`єкти, що були у володінні в 2021 році. Податок на нерухомість необхідно сплачувати тим громадянам, у власності яких є квартира, площею понад 60 кв.м або ж будинок, площа якого сягає більше 120 кв.м. Також виникає обов’язок сплати податку й у випадку одночасної власності у громадян і квартири, і будинку, сумарна площа яких більша за 180 квадратних метрів. Крім того, розрахована сума податку на нерухоме майно, збільшується на 25 тис. грн. за кожен об’єкт житлової нерухомості, загальна площа яких перевищує 300 кв.м для квартири або 500 кв.м для будинку.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX