Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про наповнення бюджетів місцевих громад - під час роботи Координаційно-консультативної ради при Рівненській обласній раді

опубліковано 27 липня 2022 о 14:22

Сьогодні в сесійній залі Рівненської обласної ради було проведено засідання Координаційно-консультативної ради з питань місцевого самоврядування, участь у якій взяли фахівці Головного управління ДПС у Рівненській області, Олена Дімітрук - начальник управління економічного аналізу  та начальник відділу адміністрування податку на майно та місцевих зборів з фізичних осіб Юрій Саверчук.

В ході зустрічі обговорювали питання необхідність та доцільність легалізації доходів, сплати майнових платежів, наповнення дохідних частин місцевих бюджетів, особливості податкової амністії, розширення бази оподаткування та залучення резервів.

Олена Дімітрук звернулася до лідерів територіальних громад з пропозицією посилити роз’яснювальну роботу серед жителів щодо необхідності своєчасної оплати податкових зобов’язань із податку на майно з фізичних осіб. В цей нелегкий для країни час, це дасть взаємовигідний результат: бюджети отримають своєчасне фінансування для вирішення соціальних питань, в тому числі щодо підтримки внутрішньо переміщених осіб, а самі громадяни не будуть податковими боржниками.

Юрій Саверчук наголосив, що суттєвим резервом бюджету громади залишається добровільне щорічне декларування доходів громадян,  які самостійно обробляють власні земельні ділянки чи паї площею понад 2 га, та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції, фізичних осіб – орендодавців, які надають власні земельні ділянки чи паї в оренду громадянам, які не є суб’єктами  господарювання, та отримують дохід у вигляді орендної плати.

Присутні  також були ознайомлені з основними аспектами податкової амністії, яка триматиме до 1 вересня 2022 року та в під час якої фізичним особам пропонується легалізувати свої доходи та майно, набуті до 1 січня 2021 року, за які з будь-яких причин податки не були сплачені або сплачені не в повному обсязі, шляхом подання одноразової добровільної декларації та сплати спеціального збору.

Робота з територіальними громадами продовжується, податкова служба всіляко сприяє плідним взаємовідносинам і надає практичну допомогу з роз’яснення податкового законодавства.