Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про адміністрування ПДВ в умовах воєнного стану - під час «гарячої лінії»

опубліковано 02 серпня 2022 о 09:47

У Головному управлінні ДПС у Рівненській області  відбулася «гаряча лінія» щодо адміністрування ПДВ в умовах воєнного стану.

На питання дозвонювачів відповідав начальник відділу адміністрування ПДВ Сергій Войно.

Чи потрібно нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ згідно з п. 199.1 ст. 199 ПКУ у разі постачання брухту чорних і кольорових металів, який утворився внаслідок розібрання (демонтажу) ліквідованого необоротного активу?

Якщо у платника ПДВ, внаслідок розібрання (демонтажу) ліквідованого необоротного активу, утворюється брухт чорних і кольорових металів, який надалі постачається на митній території України із застосуванням режиму звільнення від оподаткування ПДВ, встановленого п. 23 підрозд. 2 розд. XX Податкового кодексу України (далі – ПКУ), то у такого платника ПДВ виникає обов’язок щодо нарахування податкових зобов’язань з ПДВ згідно з п. 199.1 ст. 199 розд. V ПКУ за придбаними з ПДВ товарами/послугами (наприклад послугами із оренди приміщення, зв’язку, комунальними послугами, канцелярським приладдям тощо), що використовуються як в оподатковуваних ПДВ операціях, так і неоподатковуваних ПДВ операціях (операціях з постачання брухту чорних і кольорових металів).

Чи потрібно коригувати (зменшувати) податковий кредит за звітні періоди лютий – травень 2022 року, який сформований на підставі первинних (розрахункових) документів та який станом на 15 липня 2022 року не підтверджений зареєстрованими податковими накладними/розрахунками коригування в ЄРПН у зв’язку з тим, що постачальник є платником ЄП за ставкою 2 відс. доходу?

Право на податковий кредит сформований за звітні (податкові) періоди лютий – травень 2022 року на підставі первинних документів, отриманих від особи, яка на дату першої події операції з постачання товарів/послуг (відвантаження/надання товарів/послуг чи їх оплата) була зареєстрована як платник ПДВ та надалі перейшла на сплату єдиного податку за ставкою 2 відс. доходу, зберігається за умови, що податкові накладні/розрахунки коригування, складені за такими операціями, зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних протягом 60 календарних днів з дня відновлення реєстрації такої особи (постачальника) платником ПДВ.

Тому коригувати (зменшувати) податковий кредит за звітні періоди лютий – травень 2022 року, який сформований на підставі первинних документів та який станом на 15 липня 2022 року не підтверджений зареєстрованими податковими накладними/розрахунками коригування в ЄРПН у зв’язку з тим, що постачальник перейшов на сплату єдиного податку за ставкою 2 відс. доходу не потрібно.

Чи повинен СГ на третій групі ЄП за ставкою 2 відс. доходу подавати декларацію з ПДВ? 

У суб’єкта господарювання на третій групі єдиного податку за ставкою 2 відс. доходу відсутній обов’язок щодо нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на додану вартість з операцій з ввезення та з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, та які здійснені в період перебування на такій спрощеній системі оподаткування.

Протягом якого терміну розглядається скарга на рішення комісії регіонального рівня про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, отримана в період дії воєнного стану?

Скарга на рішення комісії регіонального рівня про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – скарга) розглядається комісією центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику протягом 10 календарних днів з дня отримання такої скарги.
Водночас, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України зупиняється перебіг 10-денного строку щодо розгляду скарги, яка надійшла (надійде) в період з 24 лютого 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України та/або яка не розглянута станом на 24 лютого 2022 року.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX