Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про оподаткування доходів громадян та податкову амністію говорили під час «гарячої лінії»

опубліковано 04 серпня 2022 о 09:25

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області  проведено «гарячу лінію» з питань податку на доходи фізичних осіб, декларування доходів громадян та проведення кампанії податкової амністії.

На питання дозвонювачів відповідала начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб, податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, податків і зборів з фізичних осіб – підприємців, розгляду звернень платників податків Лариса Кривохиж.

Чи має право ФОП на податкову знижку при отриманні доходів  лише від підприємницької діяльності?

Фізична особа – підприємець має право на податкову знижку виключно як фізична особа у разі, якщо така фізична особа:

- є найманою особою та отримує доходи у вигляді заробітної плати;

- та/або отримує доходи у вигляді дивідендів по акціях (інших корпоративних правах), емітентом яких є юридична особа, що має статус резидента Дія Сіті.

Яка передбачена форма довідки підтвердження, що чоловік (дружина) не користується правом на підвищений граничний розмір доходу кратно кількості дітей, що дає право на податкову соціальну пільгу?

Відомості про те, що чоловік (дружина) такого платника податку при одержанні податкової соціальної пільги за місцем роботи не користується правом на збільшення розміру доходу кратно кількості дітей відображаються у заяві про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги (далі – заява про застосування пільги), яка надається платником податку роботодавцю на застосування податкової соціальної пільги.

При цьому окремої форми заяви про застосування пільги або довідки – підтвердження того, що чоловік або дружина не користується правом на збільшення розміру доходу кратно кількості дітей нормами Податкового кодексу України та іншими нормативно-правовими актами не передбачено.

В яких випадках декларант має право подати нову звітну одноразову (спеціальну) добровільну декларацію?

Відповідно до п.п. 6.3 п. 6 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України у період проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування відповідно до підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ декларант має право уточнити інформацію, зазначену у попередньо поданій одноразовій (спеціальній) добровільній декларації (далі – Декларація), виключно шляхом подання нової Декларації у порядку, визначеному підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ. При цьому попередньо подана Декларація, інформація з якої уточнюється, вважається анульованою. Після завершення періоду проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування платник податків має право подати уточнюючий розрахунок до раніше поданої Декларації виключно у випадках, передбачених підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

Куди сплачувати ПДФО та подавати Розрахунок у разі зміни СГ (у т.ч. ФОП) протягом бюджетного року місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району?

У разі зміни місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району, суб’єкт господарювання (у т.ч. фізична особа – підприємець) до закінчення поточного бюджетного року сплачує податок на доходи фізичних осіб за попереднім місцезнаходженням.

При цьому Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, подається за основним місцем обліку, тобто до контролюючого органу за новим місцезнаходженням.

Водночас, суб’єкти господарювання, які змінили місцезнаходження з тимчасово окупованої території та/або території населених пунктів на лінії зіткнення (Луганськ, Донецьк тощо) на територію в областях або місті Києві сплату податків та подання звітності здійснюють за новим місцезнаходженням/місцем проживання з дати взяття на облік в контролюючому органі за новим місцезнаходженням/ місцем проживання.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX