Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про оподаткування юридичних осіб в умовах воєнного стану - під час «гарячої лінії»

опубліковано 15 серпня 2022 о 13:07

У Головному управлінні ДПС у Рівненській області  відбулася «гаряча лінія» щодо оподаткування юридичних осіб в умовах воєнного стану.

На питання дозвонювачів відповідала  начальник управління оподаткування юридичних осіб Ольга Єгорова. Надаємо відповіді на актуальні питання.

Чи зупиняється на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану перебіг строку, передбаченого для подання платником податків повідомлення про надання пояснення у разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування до податкової накладної в ЄРПН, якщо закінчення терміну 365 календарних днів припадає на такий період?

Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесені зміни до Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI з змінами та доповненнями (далі – ПКУ), зокрема, ст. 102 ПКУ доповнено новим п. 102.9.

Так, згідно з п. 102.9 ст. 102 ПКУ на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, що вводиться в Україні, зупиняється перебіг строків, визначених ПКУ, іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Якщо закінчення терміну 365 календарних днів, встановленого для подання платником податків повідомлення про надання пояснення у разі зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, припадає на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, то такий перебіг строку зупиняється.

Чи звільняється від відповідальності за несвоєчасне подання Податкової декларації з податку на прибуток підприємства за звітні періоди – 2021 рік та І квартал 2022 року платник податків, у якого була можливість своєчасно її подати?

Якщо платник податків, який мав можливість своєчасно подати Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за звітні періоди – 2021 рік (граничний термін подання – 01 березня 2022 року) та І квартал 2022 року (граничний термін подання – 10 травня 2022 року), але своєчасно її не подав до контролюючого органу до 20 липня 2022 року та не сплатив відповідні суми грошових зобов’язань, визначених у таких Деклараціях до 31 липня 2022 року включно, не звільняється від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків.

Які дії платників єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відс. доходу у разі порушення умов перебування на спрощеній системі оподаткування?

Платники єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відс. доходу, у разі порушення умов перебування на спрощеній системі оподаткування, визначених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, зобов’язані з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснене одне із порушень, перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.

Чи мають право платники податку на нерухоме майно – юридичні особи зменшити податкові зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховані за об’єкти нерухомості, розташовані на територіях, де не велися бойові дії (не були окупованими), які в період дії воєнного стану в Україні виділялися тимчасово для потреб Збройних сил України, військових адміністрацій?

Податковий кодекс України не містить норм щодо припинення юридичними особами виконання податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нарахованого за об’єкти нерухомості, розташовані на територіях, де не велися бойові дії (не були окупованими), які в період дії воєнного стану в Україні виділялися тимчасово для потреб Збройних сил України, військових адміністрацій.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX