Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запитували-відповідаємо: у минулому році отримано спадщину від бабусі. Чи потрібно подавати декларацію про майновий стан і доходи та сплачувати податки?

опубліковано 25 серпня 2022 о 09:56

Фахівці ГУ ДПС у Рівненській області роз’яснюють, що кошти, майно чи не майнові права, отримані у спадщину, підлягають оподаткуванню в залежності від ступеня споріднення між спадкоємцем та спадкодавцем та їх резидентського статусу.

Якщо спадкоємець є членом сім’ї першого або другого ступеня споріднення, то дохід від отриманої спадщини оподатковується за нульовою ставкою та не підлягає обов’язковому декларуванню.

Членами сім’ї першого ступеня споріднення в розумінні Податкового кодексу України вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Членами сім’ї другого ступеня споріднення в розумінні Податкового кодексу України вважаються її рідні брати і сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Тож дохід, отриманий як спадщина  членом сім’ї  другого ступеня споріднення оподатковується за нульовою ставкою та не підлягає обов’язковому декларуванню.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX