Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці роз’яснили порядок сплати майнових податків громадянами

опубліковано 13 вересня 2022 о 10:41

Про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, земельний та транспортний податки, які сплачують громадяни, платники податків дізнавались в ході чергового вебінару, проведеного в Головному управлінні ДПС у Рівненській області.

Зокрема, начальник управління оподаткування фізичних осіб Людмила Кончук роз’яснила, що у 2022 році податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки нараховується громадянам за 2021 рік виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2021 року.

Для об’єктів житлової нерухомості база оподаткування зменшується:

  • для квартири/квартир незалежно від їх кількості на60 кв. метрів;
  • для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на120 кв. метрів;
  • для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток ( у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/ квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток),-180 кв. метрів.

Тобто, сплачувати податок доведеться за кожен квадратний метр понад цю норму.

За умови перебування у власності житлової нерухомості, загальна площа якої перевищує п'ятикратний розмір неоподаткованої площі (для квартири – це 300 кв.м, для житлового будинку – 600 кв.м., для різних типів об'єктів житлової нерухомості – 900кв.м.), зменшення бази оподаткування не застосовується.

База оподаткування не зменшується також у випадку якщо об'єкт оподаткування використовується з метою одержання доходів (наприклад, здається в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності). 

Людмила Кончук наголосила, що податківці Рівненщини вже сформували повідомлення-рішення про сплату майнових податків фізичними особами. І ці повідомлення надіслані  платникам податків. Якщо ж платник не отримав повідомлення-рішення через невідповідність податкової адреси із фактичним місцем проживання, необхідно звернутися до податкового органу за місцем реєстрації та подати відомості про актуальне місце реєстрації.