Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про те, які наслідки має накопичення податкових боргів, говорили в ході вебінару

опубліковано 14 вересня 2022 о 13:55

Недоотримання податкових платежів бюджетами усіх рівнів внаслідок накопичення платниками боргу впливає як на імідж їх самих, так і на стабільність фінансової системи держави – про це говорили в  ході чергового вебінару, проведеного в Головному управлінні ДПС у Рівненській області.

Заступник начальника відділу моніторингу та інформаційно-аналітичного забезпечення Богдан Бартманський звернув увагу слухачів, що парламентом та урядом було запроваджено ряд ініціатив, спрямованих на підтримку підприємництва під час війни. Однією з важливих змін в сучасних реаліях стало зупинення строків для платників податків та контролюючих органів на період воєнного стану в Україні. Але слід розуміти, що введення воєнного стану не звільняє платників податків від сплати грошових зобов’язань. Будь-які послаблення є лише відтермінуванням, а не звільненням від їх виконання.

Посадовець поінформував, що серед негативних наслідків появи податкового боргу, зокрема, є податкова пеня за кожний день несплати; податкова застава; реєстрація податкової застави в Державних реєстрах обтяжень рухомого та нерухомого майна;  застосуванням інших механізмів примусового стягнення такого боргу; можливі обмеження на керівника підприємства; перехід на загальну систему оподаткування – для платників єдиного податку та ряд інших. При цьому джерелами погашення податкового боргу платника податку є будь-яке його майно, в т.ч. власні кошти, будь-які кошти отримані від продажу товарів, робіт, послуг, випуску цінних паперів, отриманих як позика або кредит, реалізації корпоративних прав а також суми надміру сплачених платежів до податкових бюджетів.

Богдан Бартманський акцентував увагу на необхідності сплати громадянами майнових податків та наголосив, що окрім поточних платежів, що є обов’язковими для сплати на територіях, де не ведуться бойові дії, власникам землі та об’єктів нерухомості Рівненщини слід погасити заборговані майнові податки, а підприємцям – заборговані суми єдиного податку. Та закликав провести звірку за платежами, перевірити відсутність податкового боргу, вчасно сплатити податки, щоб максимально підтримати фінансову стабільність країни та забезпечити надходження коштів до бюджетів усіх рівнів.