Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кампанія декларування доходів громадян: доходи від репетиторства підлягають оподаткуванню

опубліковано 23 вересня 2022 о 08:09

В ГУ ДПС у Рівненській області нагадують жителям Рівненщини, що в рамках кампанії декларування доходів громадян окремі категорії фізичних осіб зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи. До їхнього числа віднесені вчителі та викладачі, які торік надавали репетиторські послуги.

Репетиторські послуги – це, зокрема, підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконання контрольних, курсових та дипломних робіт тощо.

Доходи від репетиторства відповідно до п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків. Також із вказаних доходів справляється військовий збір за ставкою 1,5 відсотка.

До слова, декларацію про майновий стан та доходи можна подати в електронному вигляді. Відтак, кожен із декларантів має право отримати у Центрі обслуговування платників за місцем свого проживання безоплатну консультацію щодо порядку заповнення декларацій і допомогу в її заповненні, або для подання звітності скористатись Електронним кабінетом платника, що розміщений на вебпорталі ДПС України.

Отже, якщо викладач, який надає послуги репетиторства, не є фізичною особою-підприємцем, він зобов’язаний подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за місцем податкової адреси (реєстрації) чи он-лайн з використанням електронного підпису.

У разі виникнення питань щодо кампанії декларування можна звернутись до фахівців Центрів обслуговування, адреси та телефони яких розміщено за посиланням: https://rv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda.