Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фахівці ДПС розповіли про особливості звітування з трансфертного ціноутворення

опубліковано 23 вересня 2022 о 16:18

Представнки ДПС взяли участь в онлайн-марафоні на тему: «Бізнес в умовах воєнного стану. Трансфертне ціноутворення напередодні подання звітності. В 2022 по-новому».

Команда Департаменту трансфертного ціноутворення ДПС на чолі з директором Департаменту – Катериною Риженковою відповіли на актуальні питання учасників онлайн-дискусії.

Здебільшого запитувачів цікавили питання порядку заповнення звіту про контрольовані операції (далі – Звіт про КО), податкового контролю за трансфертним ціноутворенням (далі – ТЦ). Відповідаючи на запитання, податківці виокремили актуальні на сьогодні питання ТЦ, зокрема щодо методологічної бази стосовно сировинних товарів та внутрішньогрупових послуг, способів уникнення платниками податків контролю за ТЦ, вибору періоду розрахунку рентабельності та впливу воєнного стану на питання аналізу контрольованих операцій (далі – КО).

Детально розібравши нещодавно розміщений на вебпорталі ДПС алгоритм заповнення звіту про КО, фахівці з трансфертного ціноутворення ДПС презентували  інфографічні матеріали стосовно уникнення помилок при заповненні Звіту про КО.

Окремий інтерес запитувачів викликали питання виплати «конструктивних дивідендів», тому учасники домовились, в подальшому, провести окрему зустріч, присвячену оподаткуванню доходів нерезидентів.

Катерина Риженкова зазначила, що команда Департаменту ТЦ постійно працює над удосконаленням інформаційно-роз’яснювальної роботи, що є запорукою підвищення рівня податкової грамотності платників з питань ТЦ. З цією метою впроваджуються додаткові формати висвітлення інформації у більш зручній для платників формі. Фахівці, як територіальних органів, так і апарату ДПС, завжди готові надати консультаційну допомогу платникам.

ДПС зацікавлена у відкритому та конструктивному діалозі з платниками та завжди акцентує увагу на самостійному коригуванні показників, які призвели до заниження податкових зобов’язань, оскільки самостійне виявлення та своєчасне виправлення помилок убезпечує платників від застосування до них штрафних санкцій.

Наприкінці онлайн-марафону податківці ще раз нагадали, що 30.09.2022 спливає строк подання Звітів про КО та повідомлень про участь у міжнародній групі компаній за 2021 звітний рік.

Для допомоги платникам податків ДПС розроблено презентаційні матеріали щодо алгоритму заповнення звіту та інфографіку щодо найпоширеніших помилок при заповнені Звіту про КО та шляхів їх уникнення, з якими можна ознайомитись на вебпорталі ДПС за посиланням: http://surl.li/dcmak

 

 

Пресслужба Державної податкової служби України