Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про єдиний внесок та податкову амністію говорили в ході сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 05 жовтня 2022 о 13:41

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області відбувся   сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»  щодо справляння єдиного соціального внеску та одноразового  добровільного декларування. На питання дозвонювачів відповідала начальник управління  податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області Людмила Кончук.

Надаємо відповіді на актуальні питання.

Чи потрібно ФОП сплачувати єдиний внесок за себе, якщо він одночасно є найманим працівником в ТОВ?

Відповідно до частини 6 статті 4 Закону №2494 особи, зазначені у пунктах 4 і 5 частини першої цієї статті, які мають основне місце роботи або уклали гіг-контракт з резидентом Дія Сіті в порядку та на умовах, передбачених Законом України "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні", звільняються від сплати за себе єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавцем (резидентом Дія Сіті) сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення ними бази нарахування за місяці звітного періоду, за які роботодавцем (резидентом Дія Сіті) сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску. Самостійно визначена такими особами база нарахування не може перевищувати максимальну величину бази нарахування єдиного внеску, встановлену цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Чи необхідно здійснити донарахування до розміру мінімального страхового внеску суми допомоги по вагітності та пологам, якщо дати початку та кінця листка непрацездатності припадають на різні календарні роки?

Якщо листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами відкрито у поточному році, а дата його закриття припадає на наступний календарний рік, і періоди перебування на лікарняному по вагітності та пологах припадають на зміну розміру мінімальної заробітної плати, а база нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) на суму допомоги по вагітності та пологах становить менше розміру мінімальної заробітної плати, то необхідно здійснити донарахування єдиного внеску, виходячи із зміненого розміру мінімальної заробітної плати за місяці, за які нараховано суми допомоги по вагітності та пологах.

Які активи підлягають одноразовому добровільному декларуванню?

Об’єктами декларування можуть бути такі активи як:

кошти у національній та іноземній валютах, банківські метали (золото, платина тощо);

нерухомість (квартири, житлові будинки, нежитлові приміщення, земельні ділянки);

автомобілі;

предмети мистецтва, антикваріат, ювелірні вироби;

корпоративні та майнові права на об’єкти інтелектуальної власності;

цінні папери;

інші активи (дороговартісні годинники, зброя, хутро, тварини рідкісних порід тощо).

Передбачається, що об’єкти одноразового декларування належать фізичній особі-декларанту на праві власності, в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності, і знаходяться на території України або за її межами станом на дату подання одноразової декларації. Тобто декларується актуальний майновий стан фізичної особи -декларанта.

Об’єктами декларування не можуть бути:

активи, які одержані внаслідок вчинення діянь, що містять ознаки кримінального правопорушення, крім випадків, визначених Кодексом, або по таким активам йде судове провадження;

готівка (для цілей одноразового декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України до подання добровільної декларації.)

активи, що знаходяться або походять з території країни, визнаної державою-агресором.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування передбачає сплату збору, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору, та відображається ним в одноразовій декларації.