Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Повідомлення про прийняття працівника на роботу подайте вчасно

опубліковано 28 жовтня 2022 о 08:37

Перед тим як допустити нового працівника до виконання обов’язків, роботодавець зобов’язаний подати до органів ДПС повідомлення про прийняття його на роботу.

До категорій роботодавців, що подають повідомлення, належать:

підприємства, установи, організації незалежно від форми власності та підпорядкування;

фізичні особи - підприємці, що використовують найману працю;

резиденти Дія Сіті.

Законодавчі норми, що встановлюють вимоги подавати повідомлення про прийняття працівника:

частина 4 статті 24 КЗпП — працівник може приступити до роботи тільки після того, як укладено трудовий договір та направлено повідомлення до ДПС про прийнятого працівника;

частина 1 статті 23 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-ІХ  — до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидент Дія Сіті повідомляє ДПС про укладення гіг-контракту.

Роботодавець — резидент Дія Сіті має повідомити ДПС не тільки, коли приймає працівників за трудовим договором чи контрактом, а й коли укладає гіг-контракт (категорія 3 у формі повідомлення) або залучає фахівця на умовах цивільно-правового договору (категорія 4 у формі повідомлення).

Тобто, якщо роботодавець — звичайне підприємство, установа, організація або ФОП, повідомляти ДПС про початок робіт за цивільно-правовим договором не потрібно. Такі роботодавці повідомляють податкову тільки при прийнятті працівників за трудовими договорами.Роботодавець — резидент Дія Сіті, залучаючи особу за цивільно-правовим договором, зобов’язаний подавати повідомлення до податкової.

Державною податковою службою України розроблено спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності», яке розповсюджується на безоплатній основі, зокрема розміщено в розділі «Платникам податків про електронну звітність» офіційного вебпорталу ДПС (http://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/).
В даному програмному забезпеченні платникам надана можливість сформувати Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту, накласти кваліфікований електронний підпис чи печатку та направити його до Єдиного вікна податкової звітності.