Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В ході "гарячої лінії" - про електронні сервіси ДПС

опубліковано 21 листопада 2022 о 16:27

В Головному управлінні ДПС у Рівненській  області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо електронних сервісів податкової служби. На питання дозвонювачів відповідала  начальник управління податкових сервісів Ірина Клинова.

 Надаємо відповіді на актуальні питання.

З якою періодичністю оновлюється в приватній частині Електронного кабінету інформація щодо облікових даних, поданої звітності, стану розрахунків з бюджетом, листів, запитів, реєстрації податкових накладних та інших сервісів?

Відповідно до п. 3 розд. ІІ Порядку функціонування Електронного кабінету, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.07.2017 № 637, Електронний кабінет в процесі функціонування взаємодіє з іншими інформаційно-телекомунікаційними системами ДПС.
Отже, в приватній частині Електронного кабінету інформація щодо облікових даних, поданої звітності, стану розрахунків з бюджетом, листів, запитів, реєстрації податкових накладних та інших сервісів оновлюється в режимі реального часу.

Чи може ФОП (ЄП, загальна система оподаткування) надіслати запит на отримання довідки про доходи через Електронний кабінет та чи можна отримати таку довідку в електронному або в паперовому вигляді?

Фізична особа – підприємець (єдиний податок, загальна система оподаткування) має право надіслати запит на отримання довідки про доходи у довільній формі через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси. Довідка про доходи формується в довільній формі та надсилається платнику податків поштою у термін, передбачений ст. 20 Закону України «Про звернення громадян».

Чи необхідно ФОП – платникам ЄП другої – четвертої груп застосовувати РРО та/або ПРРО у разі реалізації на території села, селища пива, сидру, столових вин та пері без додавання спирту?

Якщо фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої – четвертої груп здійснюють на території села, селища реалізацію пива, сидру, столових вин та пері без додавання спирту, то такі суб’єкти господарювання втрачають пільгу щодо можливості проводити розрахункові операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, оскільки здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами, а отже мають застосовувати РРО та/або програмні РРО на загальних підставах.

Чи є обов’язковим для ФОП подання довідки за формою 20- ОПП?

Платники податків зобов’язані повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, (у разі наявності, виникнення, зміни типу об’єкта оподаткування) контролюючий орган за основним місцем обліку, шляхом подання Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП (далі – Повідомлення за ф. № 20-ОПП).

Це передбачено п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України та розділом VIIІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами.

Тобто, Повідомлення за ф. № 20-ОПП необхідно подавати до органу ДПС усім платникам податків, як юридичним особам, так і фізичним особам – підприємцям незалежно від системи оподаткування. У зазначеному Повідомленні вказується інформація про всі об’єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду.

Платники податків, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати Повідомлення за ф. № 20-ОПП засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.