Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роботодавець, який не сплачує єдиний внесок, створює найманому працівнику проблеми з нарахуванням пенсії

опубліковано 22 листопада 2022 о 10:15

 В ГУ ДПС у Рівненській області інформують, що за рахунок вжитих заходів з погашення податкового боргу за січень-жовтень 2022 року забезпечено надходження до Зведеного бюджету в сумі 96,9 млн грн, у тому числі до державного бюджету надійшло 77,0 млн гривень. Зокрема, в рахунок погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску до бюджету надійшло 30,0 млн гривень.

Нагадуємо, що детальну інформацію щодо заборгованості зі сплати єдиного внеску платник податків може знайти в «Електронному кабінеті платника», обравши в меню приватної частини кабінету «Стан розрахунків з бюджетом».

Звертаємо увагу, що право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, на соціальне страхування у випадку безробіття, у зв’язку з вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, охорону життя та здоров’я мають застраховані особи. Однією з умов зарахування періодів роботи до страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком та інших соціальних виплат, є сплата страхових внесків.

Тому, роботодавець, який не сплачує єдиний внесок, створює найманому працівникові проблеми з нарахуванням пенсії у майбутньому.

Адже стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. Періоди, за які в реєстрі відсутні дані про сплату ЄСВ, не враховуються, наймані працівники – застраховані особи втрачають страховий стаж для призначення пенсії і, відповідно, не враховується заробітна плата за ці періоди.

Тож рекомендуємо застрахованим особам дізнатися у роботодавця про наявність/відсутність заборгованості з єдиного внеску. Кожен працівник має право знати свій страховий стаж і сплачений за нього єдиний внесок!

А сумлінне ставлення суб’єктів господарювання до своїх обов’язків щодо своєчасної сплати ЄСВ та розуміння необхідності термінового погашення заборгованості дозволить вирішити проблему створення нових боргів та гарантуватиме соціальні виплати найманим працівникам.