Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про майнові податки говорили в ході відеоконференції

опубліковано 24 листопада 2022 о 15:08

Цього тижня податківці Рівненщини долучились до проведення відеоконференції, що відбулась у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці та була присвячена питанням сплати майнових податків громадянами.

Начальник відділу інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Рівненській області Ірина Матвійчук звернула увагу слухачів на те, що земельний податок та податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, віднесені до місцевих податків і є однією із складових податку на майно. Встановлення ставок цих податків належить до повноважень сільських, селищних, міських рад та рад об’єднаних територіальних громад, які встановлюють розміри ставок виключно в межах, визначених Податковим кодексом України.

Лектор акцентувала, що контролюючі органи обчислюють суми податку на майно та надсилають або вручають особисто платнику за місцем його реєстрації повідомлення-рішення. В свою чергу, фізичні особи сплачують майнові податки протягом 60 днів з дня вручення такого повідомлення – рішення.

Громадян було поінформовано, що для фізичних осіб встановлено певні пільги, які  наведено в Податковому кодексі України.

Ірина Матвійчук акцентувала, що станом на початок листопада платники Рівненщини заборгували місцевим бюджетам 303,1 млн грн податкових платежів. Із загальної суми – 131,3 млн грн – це несплачені майнові податки, як правило податок на землю та податок на нерухоме майно. Не зважаючи на те, що податківці проводять роз’яснювальну роботу, надсилають платникам повідомлення про сплату цих податків та їх низькі ставки, багато хто просто забуває розрахуватися з бюджетом. А несплата заборгованих платежів тягне за собою нарахування пені та штрафних санкцій. Тож громадянам необхідно провести звірку щодо цих платежів, така процедура дасть можливість платникам переконатися у відсутності заборгованості перед бюджетом, а у разі її наявності  ­– запобігти подальшому накопиченню, вчасно сплативши борг. Перевірити стан розрахунків з бюджетом громадяни можуть у Центрах обслуговування платників за місцем реєстрації (податкової адреси). Але, враховуючи умови сьогодення, посадовець порадила скористатись  сервіом податкової служби Електронний кабінет (меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини кабінету).

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Комунікаційна платформа ГУ ДПС у Рівненській області: електронна скринька rv.ikc@tax.gov.ua