Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З нового року обмінники валют сплачуватимуть фіксований авансовий внесок з податку на прибуток

опубліковано 01 грудня 2022 о 12:24

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що з початку наступного року пункти обміну валют зобов’язані сплачувати щомісячні фіксовані авансові внески з податку на прибуток.

Нововведення вже набули чинності відповідно до Закону України від 03.11.2022 № 2720-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі» (далі – Закон № 2720), який опубліковано в газеті «Голос України».

Звертаємо увагу, що застосовувати ці нововведення слід з 1 січня 2023 року. Зокрема, авансовий внесок з податку на прибуток потрібно сплачувати:

- щомісяця – не пізніше останнього операційного (банківського) дня поточного місяця;

- за кожний пункт обміну іноземної валюти, внесений до Реєстру пунктів обміну іноземної валюти станом на 1 число поточного місяця;

- у розмірах:

трьох мінімальних заробітних плат, встановлених законом станом на 1 січня звітного (податкового) року, – за кожен пункт обміну іноземної валюти у населеному пункті, чисельність населення якого перевищує 50 тисяч мешканців;

однієї мінімальної заробітної плати, встановленої законом станом на 1 січня звітного (податкового) року, – за кожен пункт обміну іноземної валюти у населеному пункті, чисельність якого менша за 50 тисяч мешканців або за межами населених пунктів.

Нагадаємо, що відповідно до Державного бюджету України на 2023 рік мінімальна заробітна плата становитиме 6 700 грн протягом усього року. Тобто ставка авансового внеску для обмінників у 2023 році – це 6 700 або 20 100 грн залежно від населеного пункту, де здійснюється торгівля валютою.

При цьому законом визначено перехідний період для нововведень. Так протягом 2023 року платники податку сплачуватимуть авансові внески з урахуванням таких особливостей:

з 1 січня 2023 року по 30 червня 2023 року – із застосуванням коефіцієнта 0,33 (тобто – 2 211 або 6 633 грн);

з 1 липня 2023 року по 31 грудня 2023 року – із застосуванням коефіцієнта 0,66 (тобто – 4 422 або 13 266 грн).

Слід зауважити, що авансовий внесок не є додатковим податковим навантаженням на платника, адже у результаті, під час сплати основної суми податку на прибуток, він зменшує податкові зобов’язання, розраховані за результатами відповідного звітного (податкового) періоду за ставкою, визначеною пп. 136.1 ст. 136 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Водночас якщо сума авансового внеску перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання, то сума такого перевищення не переноситься у зменшення податкових зобов’язань наступних податкових (звітних) періодів.

Сума сплачених авансових внесків не підлягатиме поверненню платнику податку як надміру та/або помилково сплачені податкові зобов’язання, не зараховуватиметься в рахунок інших податків та зборів та на неї не поширюватиметься положення ст. 43 ПКУ.

За несплату авансового внеску з податку на прибуток передбачено відповідальність – штраф у розмірі, визначеному ст. 124 ПКУ.