Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роботодавці несуть відповідальність за порушення норм законодавства про працю

опубліковано 13 грудня 2022 о 11:25

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області вкотре звертають увагу роботодавців та жителів області, що «тіньова» зайнятість і «тіньова» заробітна плата – це серйозна соціальна та економічна проблема, особливо зараз, у воєнний час.

Використання прихованих трудових відносин, крім втрати працівниками трудових прав, призводить також до зменшення надходжень до бюджетів, зокрема місцевих, звідки беруться кошти для оплати праці вчителів, лікарів, інших працівників бюджетної сфери, постраждалих від російської агресії та розвитку інфраструктури громад.

Нагадуємо суб’єктам господарювання, що відповідно до вимог Кодексу законів про працю в Україні  роботодавці несуть фінансову відповідальність у вигляді штрафу за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, та виплата їх не в повному обсязі.

А громадянам слід пам’ятати, що погоджуючись на «тіньову» зайнятість, ви наражаєте себе на ризики, пов’язані з захистом ваших трудових прав  та соціальним захистом  у разі скрутних життєвих обставин.

Тож звертаємось до роботодавців, які використовують найману робочу працю без належного оформлення трудових відносин: зробіть крок назустріч суспільству і громадам – легалізуйте найманих працівників та відмовтесь від  зарплати в «конвертах», працюйте у правовому полі, виконуючи норми законодавства про працю.