Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про виявлення та забезпечення додаткових надходжень до бюджету громади говорили у Рівному

опубліковано 15 грудня 2022 о 16:41

 Цього тижня фахівці ГУ ДПС у Рівненськй області та Департаменту економічного розвитку Рівненської міської ради  за «круглим столом» обговорили  питання наповнення місцевого бюджету та проблемні питання щодо сплати майнових податків.

Як було акцентовано в ході зустрічі, місцеві податки та збори зараховуються в повному обсязі до місцевого бюджету та, відповідно до діючого законодавства, є джерелом формування загального фонду бюджету міської територіальної громади, забезпечують збалансованість дохідної частини бюджету та задоволення нагальних потреб громади. Кошти від їх надходження, в першу чергу, спрямовуються на забезпечення безперебійного функціонування критичної інфраструктури та виконання програм соціально-економічного розвитку  ТГ. І хоча бюджет Рівненської громади за підсумками 11 місяців виконано в повному обсязі (до місцевого бюджету надійшло 2358,4 млн грн. податкових платежів, що становить 103.6% від планового показника), особливу увагу учасники спілкування  приділили налагодженню співпраці щодо виявлення та забезпечення додаткових надходжень до скарбниці громади.

Крім того, окремо на розгляд було винесено питання взаємодії щодо прийняття обґрунтованих рішень по ставках місцевих податків і зборів та зазначено, що  при прийнятті рішень необхідно забезпечити баланс інтересів усіх сторін - суб’єктів господарювання, громадян та органу місцевого самоврядування. Тож фахівці погодились, що з метою уникнення надмірного податкового навантаження необхідно визначити оптимальний рівень оподаткування, який би забезпечував стабільні та достатні надходження в бюджет громади, а з іншого боку, не ліквідовував би стимулів до активізації підприємницької діяльності.

На завершення спілкування, дійшовши спільного висновку, учасники наради погодилися й надалі підтримувати тісну співпрацю та допомагати у вирішенні проблемних питань