Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія»: актуальні питання декларування доходів громадян

опубліковано 24 січня 2023 о 10:28

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області проведено чергову «гарячу лінію» з питань кампанії декларування доходів громадян та одноразового добровільного декларування активів фізичних осіб. На питання дозвонювачів відповідала заступник начальник управління  оподаткування фізичних осіб Лариса Кривохиж.

Зокрема, в ході «гарячої лінії» громадяни цікавились, яким чином в декларації про майновий стан і доходи заповнюється розділ VIII «Відомості про власне нерухоме (рухоме) майно та/або майно, яке надається в оренду (суборенду)».  Лариса Кривохиж роз’яснила, що у відомостях про власне майно та/або майно, яке надається в оренду (суборенду) декларації про майновий стан і доходи заповнюється наступним чином:

1) зазначаються відомості про нерухоме (рухоме) майно, що перебуває у власності платника податку станом на кінець звітного (податкового) року як на території України, так і за її межами, відповідно до категорії об’єкта нерухомого майна.

Кожній категорії об’єктів майна призначається окремий номер: 1 – земельні ділянки; 2 – житлові будинки; 3 – квартири; 4 – садові (дачні) будинки; 5 – гаражі; 6 – водойми; 7 – автомобілі легкові; 8 – автомобілі вантажні (спеціальні); 9 – водні транспортні засоби; 10 – повітряні судна; 11 – мотоцикли (мопеди); 12 – земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь; 13 – інше нерухоме (рухоме) майно;

2) кожний об’єкт майна відображається платником податку окремо із зазначенням у графі:
   1 – коду рядка;
   2 – номера категорії об’єктів;
  3 – місцезнаходження об’єкта нерухомого майна (країна, адреса) або марки (моделі) рухомого майна;
   4 – року набуття права власності/року випуску (для рухомого майна);
   5 – загальної площі нерухомого майна (значення вказується у квадратних метрах);
   6 – значення власної частки в загальній площі нерухомого майна;
   7 – відмітки про надання майна в лізинг, оренду (суборенду, емфітевзис), житловий найм (піднайм) (вказується позначкою «х»).

Також платників цікавило питання , який документ повинна надати контролюючому органу фізична особа – резидент, яка отримала іноземні доходи, якщо податки сплачувались за межами України. Посадовець роз’яснила, що фізична особа – резидент, яка отримала іноземний дохід та сплатила податки за межами України, для отримання права на зарахування сплачених податків повинна надати довідку від державного органу країни, де отримувався такий дохід, уповноваженого справляти такий податок, про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачене чинними міжнародними договорами України.

Крім того, Лариса Кривохиж нагадала платникам, що в рамках податкової амністії подати одноразову добровільну декларацію про активи, які придбані громадянами за доходи без сплати податків, можна в термін до 1 березня поточного року, та ознайомила з основними аспектами цієї кампанії.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Комунікаційна платформа ГУ ДПС у Рівненській області: електронна скринька rv.ikc@tax.gov.ua