Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Важливі цифри 2023

опубліковано 30 січня 2023 о 08:40

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що з 1 січня 2023 року Законом України від 03 листопада 2022 року № 2710-ІХ «Про Державний бюджет України на 2023 рік» встановлено, що впродовж 2023 року:

  • мінімальна заробітна плата  (МЗП) за місяць становитиме  - 6700 грн,
  • прожитковий мінімум на одну працездатну особу – 2684 гривень.

Ці розміри впливають на оподаткування доходів фізичних осіб.

Зокрема:

неоподатковуваний розмір стипендії

сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад'юнкту, але не вище ніж сума, визначена в абзаці першому підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 цього Кодексу. Отже, 2023 року розмір неоподатковуваної стипендії -  3760 грн, а сума  перевищення за її наявності підлягає оподаткуванню під час її нарахування (виплати) за ставкою, визначеною  за ставкою 18 відсотків.

 неоподатковуваний розмір заборгованості

Заборгованість платника податку за укладеним ним цивільно-правовим договором, за якою минув строк позовної давності, не включається до оподатковуваного доходу в сумі, що не перевищує 50 % місячного ПМ, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, крім сум податкової заборгованості, за якими минув строк позовної давності згідно з розд. II ПК, що встановлює порядок стягнення заборгованості з податків, зборів і погашення податкового боргу (пп. 164.2.7 ПК). 2023 року ця сума становить 1 342 грн. Із суми перевищення граничного неоподатковуваного розміру заборгованості фізична особа самостійно сплачує податки та зазначає їх у річній податковій декларації.

Далі буде …


Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Комунікаційна платформа ГУ ДПС у Рівненській області: електронна скринька rv.ikc@tax.gov.ua