Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Отримали доходи від оренди майна? – не забудьте подати декларацію про майновий стан і доходи

опубліковано 03 лютого 2023 о 11:39

В ГУ ДПС у Рівненській області звертають увагу громадян, які здають в оренду житлову чи іншу нерухомість, а також рухоме майно, що отримані від оренди доходи необхідно задекларувати. 

Відповідно до статті 164 Податкового кодексу підлягають декларуванню  доходи, отримані  від здачі в оренду не лише житлових приміщень, але й гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок. 

Зверніть увагу, якщо нерухомість або інше майно орендує юридична особа або фізособа – підприємець, то податковим агентом є саме орендатор. Він і повинен утримати та перерахувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовий збір за ставкою 1,5 відсотків.  

Якщо ж нерухомість здається фізичній особі, то ПДФО та військовий збір сплачує орендодавець. Також, оподаткуванню підлягають доходи, отримані від здавання в прокат автотранспорту та іншого рухомого майна. 

Нагадаємо, кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2022 році, розпочалась 1 січня 2023 року та триватиме до 1 травня поточного року.