Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податковою службою області проведено черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 08 лютого 2023 о 09:36

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо новацій податкового законодавства.  На питання дозвонювачів відповідала  заступник начальника ГУ ДПС в області Зоя Хоній.

В ході «гарячої лінії» платників податків, зокрема, цікавили питання впровадження нової версії УКТ ЗЕД (Закон України від 19 жовтня 2022 року № 2697-ІХ «Про Митний тариф України»). Зоя Хоній роз’яснила, що з 1 січня 2023 року впроваджується нова версія УКТ ЗЕД, побудована на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів версії 2022 року і Комбінованої номенклатури Європейського Союзу 2022 року. Вказані зміни, зокрема, вплинуть на заповнення податкових накладних та розрахунків коригування до податкових накладних.

Посадовець також звернула увагу, що 2022 рік є першим звітним періодом для  подання Звітів про контрольовані іноземні компанії (Закон України від 16 січня 2020 року № 466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві»).

Зокрема з 2022 року, відповідно до Кроку З БЕПС, запроваджено концепцію оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній (далі - КІК) на рівні контролюючої особи - фізичної або юридичної особи, що є контролюючою особою такої компанії. Звітним (податковим) періодом для КІК є календарний рік або інший звітний період, що закінчується протягом календарного року. При цьому звіт про КІК подається контролюючою особою одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний календарний рік засобами електронного зв'язку в електронній формі. Вперше звіти про КІК будуть подаватись за 2022 рік разом з податковою звітністю за 2023 рік. При цьому штрафні санкції та пеня до звітності КІК за 2022 та 2023 роки не застосовуватимуться.

Також Зоя Хоній поінформувала платників про розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання та надала відповіді на запитання щодо змін форм податкової звітності,  які вступили в дію з 01.01.2023 року.