Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» провели податківці Рівненщини

опубліковано 07 березня 2023 о 10:31

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області  проведено «гарячу лінію» з  питань використання платниками єдиного рахунку для сплати податків і зборів та правильного заповнення платіжних доручень. На питання дозвонювачів відповідала начальник управління економічного аналізу ГУ ДПС у Рівненській області Олена Дімітрук.

Зокрема, платників цікавили питання як відкрити Єдиний рахунок та які податки можна сплачувати з цього рахунку.

В ході спілкування Олена Дімітрук звернула увагу, що платник  податків за власним бажанням може відкрити в Казначействі Єдиний рахунок і використовувати його для сплати податкових зобов’язань, податкового боргу з податків та зборів і єдиного внеску, крім сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу  з ПДВ, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового та частини чистого прибутку (доходу) державними та комунальними підприємствами та їх об’єднаннями.

Посадовець поінформувала, що Повідомлення про використання або про відмову від використання Єдиного рахунку подається платником податків в електронній формі через Електронний кабінет. Для подання Повідомлення суб’єкт господарювання  використовує  форму J/F 1307001. Відповідно, платнику надходить квитанція про включення до Реєстру платників, які використовують Єдиний рахунок.

Після цього платник надає до обслуговуючого банку розрахункові документи для сплати податків із зазначенням реквізитів Єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів.

Також податківець відповіла на питання платників щодо вимог до порядку заповнення платіжних доручень на сплату податків, акцентувавши увагу на тому, що порядок заповнення реквізиту "Призначення платежу" розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або ЄСВ на небюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок прописано в наказі від 31.12.2020 р. № 847 Міністерства фінансів України. Зокрема наказом №847 оновлені норми діючого "Порядку заповнення реквізиту "Призначення платежу" розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на небюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок", який був затверджений наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015  № 666.

В ході спілкування платники отримали відповіді на питання, які їх цікавили.