Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці та фермери Рівненщини обговорили найактуальніші теми податкової сфери

опубліковано 07 березня 2023 о 09:26

Нещодавно податківці Рівненщини спільно з фахівцями Рівненської ОДА провели зустріч з представниками фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції, присвячену актуальним нововведенням у податковому законодавстві.

Зокрема, в ході заходу начальник відділу адміністрування податку на прибуток, неприбуткових установ і організацій та спрощеної системи оподаткування Оксана Буян ознайомила присутніх з  особливостями  застосування мінімального податкового зобов’язання, яке необхідно буде вперше сплатити у 2023 році  за попередній рік.

Податківець роз’яснила, що з 2023 року власникам або користувачам земельних ділянок с/г призначення потрібно сплачувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). Якщо земельна ділянка не перебуває в офіційній оренді, тоді сплачувати МПЗ доведеться її власнику. У кого ж є офіційний договір оренди – за того сплачувати має орендар.

Сума мінімальних податкових зобов’язань, визначених щодо кожної із земельних ділянок, право користування якими належить одній юридичній або фізичній особі, у тому числі фізичній особі – підприємцю, є загальним мінімальним податковим зобов`язанням.

Не повинні сплачувати податок власники земельних ділянок у населених пунктах чи дачних (садових) кооперативах.

Також під час зустрічі обговорили низку актуальних питань, з яких платники найчастіше звертаються за розʼясненнями. Зокрема, податківці поінформували про зміни до Порядку зупинення податкових накладних/розрахунків коригування, які набрали чинності з 1 січня 2023 року, надали розʼяснення щодо відновлення термінів розгляду скарги, передбачених Податковим кодексом України. 

Було акцентовано увагу на правильності заповнення Таблиць даних платника та надано практичні рекомендації для уникнення помилок при її поданні. Також було висвітлено особливості складання податкових накладних за новими кодами товарів УКТ ЗЕД, проаналізовано причину віднесення платників до категорії ризикових та роз’яснено алгоритм дій платників у разі його отримання.

В ході спілкування платники отримали відповіді на питання, які їх турбували, та практичні поради щодо застосування норм податкового законодавства.