Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок оподаткування доходу від продажу рухомого майна

опубліковано 13 березня 2023 о 08:26

 

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб операцій з продажу або обміну фізичними особами суб’єктів рухомого майна визначений ст. 173 Податкового кодексу України. 

Так, дохід, отриманий від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року:

- одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб;

- другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

- третього та наступного об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу, оподатковується за ставкою 18%.

Крім того, дохід від продажу протягом звітного (податкового) року другого та наступних продажів легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5%.

Нагадаємо, що дохід від продажу легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда) визначається:

- виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу, 

- або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).

Доходи від продажу фізичною особою вантажного автомобіля оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5%. 

Крім того, дохід від продажу фізичною особою вантажного автомобіля є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5%.

З детальнішою інформацією можна ознайомитись за посиланням https://rv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/660121.html