Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Рівненщини відповідали на запитання платників податків

опубліковано 15 березня 2023 о 08:22

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області  проведено «гарячу лінію» з  питань нарахування та сплати мінімального податкового зобов'язання юридичними особами. На питання дозвонювачів відповідала начальник відділу адміністрування податку на прибуток, неприбуткових установ і організацій та спрощеної системи оподаткування Оксана Буян.

Зокрема, платників цікавили питання,  як визначається загальне мінімальне податкове зобов’язання платниками податку на прибуток – власниками, орендарями, користувачами земельних ділянок.

В ході спілкування Оксана Буян  звернула увагу, що порядок визначення загального мінімального податкового зобов’язання платників податку на прибуток – власників, орендарів, користувачів на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, встановлено п. 141.9 ст. 141 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Посадовець роз’яснила, що відповідно до п.п. 14.1.114 прим. 2 п. 14.1 ст. 14 ПКУ мінімальне податкове зобов’язання – мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до ПКУ. Сума мінімальних податкових зобов’язань, визначених щодо кожної із земельних ділянок, право користування якими належить, зокрема, одній юридичній особі є загальним мінімальним податковим зобов’язанням.
Особливості визначення загального мінімального податкового зобов’язання платників податку на прибуток – власників, орендарів, користувачів на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, встановлено п. 141.9 ст. 141 ПКУ.

Також податківець відповіла на питання платників щодо  застосування  штрафних санкцій, передбачених ст. 123 ПКУ, при визначенні податкових зобов’язань платників податків з урахуванням мінімального податкового зобов’язання за 2022 рік, та хто з платників податку на прибуток не визначає мінімальне податкове зобов’язання. 

В ході спілкування платники отримали відповіді на усі питання, які їх цікавили.