Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості проведення процедури погашення податкового боргу в умовах воєнного стану говорили під час вебінару

опубліковано 24 березня 2023 о 11:38

Податковим обов’язком кожного платника є самостійне обчислення, декларування та сплата суми податку та збору у порядку та строки, визначені Податковим кодексом України. Усім відомо, що несплата податків у встановлені строки спричиняє податковий борг, а несвоєчасне перерахування до бюджету суми узгодженого грошового зобов’язання може призвести до  таких неприємностей, як опис майна в податкову заставу, продаж  майна боржника тощо.

Тож про  особливості проведення процедури погашення податкового боргу говорили під час чергового вебінару, проведеного Головним управлінням ДПС у Рівненській області.

Заступник начальника відділу моніторингу та інформаційно-аналітичного забезпечення управління  по роботі з податковим  боргом Богдан Бартманський ознайомив слухачів з негативними наслідками появи податкового боргу, серед яких нарахування пені за кожний день несплати; податкова застава; реєстрація податкової застави в Державних реєстрах обтяжень рухомого та нерухомого майна;  застосування інших механізмів примусового стягнення такого боргу; можливі обмеження на керівника підприємства; перехід на загальну систему оподаткування – для платників єдиного податку та ряд інших. При цьому наголосив, що джерелами погашення податкового боргу платника податку є будь-яке його майно, в т.ч. власні кошти, будь-які кошти отримані від продажу товарів, робіт, послуг тощо.

Посадовець акцентував увагу на необхідності сплати громадянами майнових податків та наголосив, що відповідно до норм Податкового кодексу податкова вимога не надсилається (не вручається), а заходи, спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу, не застосовуються, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує ста вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Тобто, на теперішній час у разі, якщо платник податків має суму боргу, яка не перевищує 3060 грн, такий платник податків не зможе про це дізнатися з податкової вимоги, яка в першу чергу носить інформативний характер в якій зазначається сума боргу, податок, дата виникнення податкового боргу, повідомлення про виникнення права податкової застави та можливі наслідки ухилення платника податків від сплати боргів.

Тож податківець порадив платникам користуватись сервісом  Електронний кабінет (https://cabinet.tax.gov.ua/), щоб самостійно стежити за наявністю чи відсутністю боргу.

Ознайомитись з матеріалами вебінару можна за посиланням 

https://www.youtube.com/watch?v=rPn51GVmr3Q&t=306s

.