Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про заходи контролю за дотриманням роботодавцями трудового законодавства – під час «гарячої лінії»

опубліковано 27 березня 2023 о 09:26

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо заходів контролю за дотриманням роботодавцями трудового законодавства та негативних наслідків не задекларованої праці.

На питання дозвонювачів відповідала  начальник управління податкового аудиту Світлана Сава.

Під час спілкування з платниками податків, посадовець звернула увагу, що контроль за оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) податкові органи здійснюють, зокрема, шляхом проведення фактичних перевірок у разі наявності та/або отримання в установленому законодавством порядку інформації про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин (згідно пп. 80.2.7 Податкового кодексу України). При цьому у ході організації заходів контролю податкові органи використовують широкий спектр джерел інформації щодо ймовірних порушень трудового законодавства. Не останню роль при цьому виконують звернення громадян та повідомлення на чат-бот «StopViolationBot» у месенджері Telegram.

Також Світлана Сава поінформувала, що  Держпраці і Державна податкова служба поєднали зусилля з метою виокремлення роботодавців, які із достатньо високою вірогідністю використовують незадекларованих працівників. Інформаційні бази на сьогодні дають можливість відібрати роботодавців, що мають високий ризик за наступними критеріями:

  • невідповідність кількості працівників роботодавця обсягам виробництва (виконаних робіт, наданих послуг) до середніх показників за відповідним видом економічної діяльності;
  • наявність фактів порушення порядку оформлення трудових відносин, виявлених в ході здійснення контролюючих заходів органами ДПС.
  • невідповідність кількості об’єктів за формою № 20-ОПП «Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність» та кількості найманих працівників;
  • наявність випадків невідповідності кількості одночасно працюючих реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) кількості працівників роботодавця із зазначенням розташування РРО;
  • частка працівників, залучених за договорами цивільно-правового характеру, перевищує частку працівників, що працюють за трудовими договорами (контрактами);
  • відсутність найманих працівників у платників об’єктів торгівлі, сфери послуг, у яких наявні ліцензії на виробництво, зберігання та реалізацію підакцизних товарів.

В ході «гарячої лінії»  дозвонювачам  також було надано роз’яснення щодо впливу на майбутнє пенсійне забезпечення працівників сплаченого роботодавцями єдиного соціального внеску, які наслідки несплати ЄСВ для підприємця та  чим загрожує як роботодавцю, так і найманому працівнику, робота без оформлення трудових відносин.

Посадовець поінформувала платників, що одними із найбільш значних санкцій для бізнесу вважаються штрафи за порушення трудового законодавства, та порекомендувала працювати лише у правовому полі.