Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про регулювання фінансово-господарської діяльності суб’єктів в умовах війни говорили під час чергового вебінару

опубліковано 31 березня 2023 о 08:19

 Цього тижня в Рівненській обласній раді за участі фахівців ГУ ДПС у Рівненській області відбувся дванадцятий вебінар для керівників та працівників фінансово-економічних служб, організований за ініціативи доктора економічних наук, професора Національного університету водного господарства та природокористування, члена Громадської ради при ГУ ДПС в області Світлани Левицької.

Питання, винесені до розгляду на вебінарі, стосувались регулювання фінансово-господарської діяльності суб’єктів в умовах війни.

Зокрема, були розглянуті питання щодо нововведень в системі оподаткування, аналітичного відображення в обліку та фінансовій звітності  новацій податкового та трудового законодавства, порядок електронної взаємодії з контролюючими органами.

Окремо поінформували платників про особливості обчислення єдиного соціального внеску,  справляння рентної плати, екологічного податку, місцевих податків і зборів. Акцентували увагу і на змінах до законодавства, передбачених Законом України від 12 січня 2023 року № 2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг», що набирають чинності з 1 квітня 2023 року.

Зокрема звернули увагу, що Законом № 2888 внесені зміни до Податкового кодексу України, та інших законів України, зокрема в частині приведення у відповідність до вимог Закону України «Про платіжні послуги» та застосування понять: «банки», «небанківській надавач платіжних послуг», «електронний гаманець у емітента електронних грошей», «платіжні інструкції», «рахунок у банку /небанківському надавачу платіжних послуг» та інших. Серед змін - запровадження можливості використання під час здійснення розрахункових операцій та контролю за їх проведенням не тільки рахунків, відкритих у банках, а також рахунків/електронних гаманців такого платника податків в інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг/емітентах електронних. Також Законом № 2888 внесені зміни до функцій контролюючих органів (стаття 19¹ Кодексу), розширені права посадових осіб контролюючих органів (стаття 20 Кодексу), змінено порядок використання єдиного рахунку (стаття 35, 35¹ Кодексу) та ряд інших.

Крім того, податківці ознайомили  учасників заходу з можливостями сервісу Електронний кабінет платника, зокрема продемонстрували як здійснюється листування платників з податковою службою та які сервіси користуються популярністю серед фізичних осіб.

З матеріалами вебінару можна буде ознайомитись на сайті Рівненської обласної ради.