Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З 1 квітня 2023 року вступають в дію зміни до Податкового кодексу України щодо платіжних послуг

опубліковано 31 березня 2023 о 08:28

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що з 1 квітня 2023 року набирає чинності Закон України від 12.01.2023 року № 2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг», яким внесено зміни до Податкового кодексу України. Зокрема,  приведено у відповідність до вимог Закону України від 30.06.2021 року №1591-IX «Про платіжні послуги» та застосування поняття: «банки», «небанківський надавач платіжних послуг», «електронний гаманець у емітента електронних грошей», «платіжні інструкції», «рахунок у банку / небанківському надавачу платіжних послуг» та інші.

Запроваджується можливість використання під час здійснення розрахункових операцій та контролю за їх проведенням не тільки рахунків, відкритих у банках, а також рахунків/електронних гаманців такого платника податків в інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг/емітентах електронних грошей.

Крім того, Законом № 2888 змінено порядок використання єдиного рахунку (стаття 35, 351 Кодексу). Окремо визначено, що для цілей Кодексу обов’язок платника податків щодо сплати податків і зборів на єдиний рахунок, визначений статтею 351 Кодексу, вважається виконаним з моменту, коли ініціювання переказу є завершеним для такого платника податків згідно із Законом України «Про платіжні послуги». Також пункт 351 Кодексу доповнено новою нормою стосовно того, що не допускається прийняття на єдиний рахунок електронних грошей.

Контролюючому органу надана можливість використовувати інформацію, що надійшла не тільки від банків та інших фінансових установ, а також від небанківських надавачів платіжних послуг та емітентів електронних грошей про наявність та рух коштів на рахунках платника податків, звіти про підзвітні рахунки, подані від фінансових агентів, інформацію про наявність та рух коштів на електронних гаманцях платника податків (п.п. 71.1.3 пункту 71.1 ст. 71 Кодексу). 

Розширено перелік суб’єктів інформаційних відносин (ст. 72 та 73 ПКУ) – надавачі небанківських платіжних послуг, емітенти електронних грошей.

Крім того, Законом 2888 внесені зміни щодо фінансової відповідальності небанківських надавачів платіжних послуг, еквайєрів, емітентів електронних грошей (ст. 112, 118, 124 ПКУ). 

Детальніше - в інформаційному листі № 2/2023: Закон України від 12 січня 2023 року № 2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг».