Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання нарахування та сплати майнових податків обговорили в ході «гарячої лінії»

опубліковано 12 травня 2023 о 09:38

З метою надання платникам роз’яснень щодо оподаткування майновими податками, у Головному управління ДПС у Рівненській області проведено тематичний сеанс телефонного зв’язку “гаряча лінія». На питання дозвонювачів відповідав начальник відділу адміністрування податку на майно та місцевих зборів з фізичних осіб Юрій Саверчук.

Платники, зокрема, запитували про категорії осіб, які звільнені від сплати земельного податку. Посадовець роз’яснив, що від сплати цього податку звільняються  особи з інвалідністю першої та другої групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Також платники цікавились за якою адресою направляються повідомлення – рішення щодо сплати майнових податків. Юрій Саверчук зазначив, що у податкові повідомлення-рішення  надсилаються платникам за адресами згідно з відомостями з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків. Посадовець звернув увагу, якщо у платника відбулись зміни адресних даних, то йому необхідно повідомити про це контролюючий орган, надавши відомості про такі зміни протягом місяця з дня їх виникнення шляхом подання відповідної заяви за формою №5ДР або заяви за формою №5ДРП.  Це передбачено нормами Податкового кодексу України (пункт 70.7 статті 70 Кодексу). Також можна  звернутись до податкової служби, у Центри обслуговування платників,  для проведення звірки та отримання консультації.

В ході телефонної розмови також запитували як сплачується податок на нерухоме майно спадкоємцями у разі смерті фізичної особи – власника об’єкта нерухомості. Податківець поінформував, що у разі смерті фізичної особи - власника об’єкта нерухомості, податковий обов’язок щодо сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, припиняється з початку місяця, в якому наступила смерть власника. При цьому, спадкоємці фізичної особи, які у загальновстановленому порядку набули право власності на об’єкт нерухомого майна після смерті фізичної особи - попереднього власника, з місяця виникнення права власності на такий об’єкт сплачують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь.