Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Власники яких автівок зобов’язані сплачувати транспортний податок?

опубліковано 24 травня 2023 о 08:48

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що відповідно до пп. 267.1.1 п. 267.1 ст. 267 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі. Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з дати випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року (6700 грн), тобто 2512500 грн – у 2023 році.

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 тис. грн. за кожен легковий автомобіль. Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється контролюючим органом за місцем реєстрації платника податку. Платник має сплатити податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, яке надсилається (вручаються) за місцем реєстрації.

На сайті Міністерства економіки можна переглянути Перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком у 2023 році та провести Розрахунок середньоринкової вартості легкових автомобілів для цілей оподаткування транспортним податком, який проводиться відповідно до пункту 267.2 статті 267 Податкового кодексу України за Методикою визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України № 66 від 18 лютого 2016 року зі змінами. Заходьте за посиланням: https://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA