Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про актуальні питання оподаткування фізичних осіб говорили в ході «гарячої лінії»

опубліковано 02 червня 2023 о 09:05

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області проведено чергову «гарячу лінію» щодо оподаткування громадян та фізичних осіб-підприємців, під час якої на питання дозвонювачів відповідала начальник управління  оподаткування фізичних осіб Людмила Кончук. 

Зокрема, в ході «гарячої лінії» громадяни цікавились порядком нарахування мінімального податкового зобов’язання, як отримати довідку-підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів, як оподатковуються іноземні доходи.

Також платників цікавило питання хто є платниками земельного податку за земельні ділянки, які приватизовані громадянами – членами садівницького товариства. Посадовець роз’яснила, якщо земельні ділянки приватизовані громадянами – членами садівничого товариства, які отримали документи, що засвідчують право на земельну ділянку, то такі громадяни, є платниками земельного податку. При цьому зазначила, що від сплати земельного податку за земельні ділянки для ведення садівництва (не більше 0,12 гектара) звільняються особи, визначені п. 281.1 ст. 281 Податкового кодексу (за умови подання до контролюючого органу заяви довільної форми про застосування пільги).

Відповідаючи на питання, додатково, Людмила Кончук звертала увагу на функціонування в ГУ ДПС у Рівненській області комунікаційної податкової платформи, на яку можна звертатись з питаннями, що потребують оперативного вирішення, та інформувала про електронні сервіси ДПС, завдяки яким можна отримувати адмінпослуги та інформаційну підтримку дистанційно, не відвідуючи Центри обслуговування платників.