Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання нарахування та сплати податку на нерухоме майно обговорили в ході «гарячої лінії»

опубліковано 13 червня 2023 о 09:18

З метою надання платникам роз’яснень щодо   нарахування та сплати податку на нерухоме майно фізичними особами, у Головному управління ДПС у Рівненській області проведено тематичний сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія».

На питання дозвонювачів відповідав начальник відділу адміністрування податку на майно та місцевих зборів з фізичних осіб Юрій Саверчук.

Платники, зокрема, цікавились порядком обчислення сум податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для фізичної особи у разі зміни власника об’єкта оподаткування протягом року. Податківець поінформував, що у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

Також платники запитували за якою адресою направляються повідомлення – рішення щодо сплати податку на нерухомість. Юрій Саверчук зазначив, що податкові повідомлення-рішення  надсилаються платникам за адресами згідно з відомостями з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків. Посадовець звернув увагу, якщо у платника відбулись зміни адресних даних, то йому необхідно повідомити про це контролюючий орган, надавши відомості про такі зміни протягом місяця з дня їх виникнення шляхом подання відповідної заяви за формою №5ДР або заяви за формою №5ДРП.  Це передбачено нормами Податкового кодексу України (пункт 70.7 статті 70 Кодексу). Також можна  звернутись до податкової служби, у Центри обслуговування платників,  для проведення звірки та отримання консультації.

Кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь.