Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» провели податківці Рівненщини

опубліковано 16 червня 2023 о 11:02

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області проведено «гарячу лінію» на тему: «Неприбуткові установи та  організації: вимоги для реєстрації, перебування та особливості оподаткування». На питання дозвонювачів відповідала начальник відділу адміністрування податку на прибуток, неприбуткових установ і організацій та спрощеної системи оподаткування Оксана Буян.

Зокрема, платників цікавило питання як здійснюється реєстрація неприбуткових організацій та установ контролюючими органами.

В ході спілкування Оксана Буян  звернула увагу, що для включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій неприбуткові підприємства, установи та організації повинні подати до контролюючого органу реєстраційну заяву за формою 1-РН згідно з додатком 1 до Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 440, та засвідчені підписом керівника або представника такої організації та скріплені печаткою (за наявності). За результатами розгляду реєстраційної заяви та документів, що додаються до неї, або на підставі відомостей, отриманих з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, протягом трьох робочих днів з дня їх отримання контролюючим органом приймається рішення щодо    включення, або відмову у включенні неприбуткової організації до Реєстру.

Також платники запитували, де можна ознайомитися з Реєстром неприбуткових установ та організацій. Податківець зазначила, що з Реєстром неприбуткових установ та організацій можна ознайомитись у відкритій та приватній частинах Електронного кабінету, розміщеного на вебпорталі ДПС (https://cabinet.tax.gov.ua).

Крім того, під час телефонного спілкування, додзвонювачі цікавились питанням щодо форм фінансової звітності, які повинні подаватися неприбутковими організаціями.

Оксана Буян повідомила, що до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації додаються Баланс, Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал та Примітки до річних звітів (форми №№ 1-5) – неприбутковими установами та організаціями (крім неприбуткових установ та організацій, які підпадають під критерії мікропідприємств, малих підприємств, бюджетних установ).
Скорочена за показниками фінансова звітність (Фінансовий звіт малого підприємництва, Фінансовий звіт мікропідприємства) у складі Балансу і Звіту про фінансові результати (форми № 1-м, № 2-м або № 1-мс, № 2-мс) – неприбутковими установами, організаціями, які підпадають під критерії мікропідприємств, малих підприємств.
Баланс (форма № 1-дс) та Звіт про фінансові результати (форма № 2-дс), Звіт про рух грошових коштів (форма № 3-дс), Звіт про власний капітал (форма № 4-дс), Примітки до річної фінансової звітності (форма № 5-дс) – суб’єктами державного сектора.

В ході спілкування платники отримали відповіді на свої запитання.