Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації податкового законодавства, запроваджені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ, говорили під час «гарячої лінії»

опубліковано 11 вересня 2023 о 11:34

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області  відбувся  черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань адміністрування податку на додану вартість та новацій податкового законодавства для юридичних осіб. На питання додзвонювачів відповідав заступник начальника управління оподаткування юридичних осіб Сергій Войно.

В ході «гарячої лінії» платників податків цікавили питання щодо податкових новацій, запроваджених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», які набули чинності 01.08.2023. Тож посадовець роз’яснив основні нововведення, зокрема, що з 01 серпня поточного року платникам податків, у яких була призупинена реєстрація платником ПДВ у зв’язку із  особливостями оподаткування єдиного податку 3 групи із ставкою 2 відсотки, автоматично відновлюється реєстрація платником ПДВ, права та обов’язки, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу XX Податкового кодексу.

Крім того, платникам податків, яким автоматично з 01.08.2023 була відновлена реєстрація платником податку на додану вартість, встановлено обов’язок щодо нарахування не пізніше 31 жовтня 2023 року податкових зобов’язань з ПДВ за товарами, які були придбані/ввезені до призупинення реєстрації платника ПДВ та ввезені на митну територію України під час призупинення реєстрації платника ПДВ та використані (реалізовані) до її поновлення.

Також, платникам податків, яким автоматично з 1 серпня 2023 року була відновлена реєстрація платником податку на додану вартість, надано право щодо формування не пізніше 31 жовтня 2023 року податкового кредиту з ПДВ за товарами, які були ввезені ними на митну територію України в періоді призупинення реєстрації платника ПДВ.

Сергій Войно, серед іншого, поінформував платників про запровадження окремих положень щодо врегулювання питання оподаткування податком на прибуток «перехідних» операцій з відвантаження (надання) товарів (робіт, послуг), які було розпочато в період сплати єдиного податку та завершено в період сплати податку на прибуток підприємств, з метою усунення подвійного оподаткування. Та встановлення особливостей відображення у податковому обліку окремих операцій та складання податкової звітності з податку на прибуток підприємств після повернення платників податків зі спрощеної системи на загальну систему оподаткування.

В ході спілкування платники податків отримали фахові відповіді на свої запитання.