Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці надали роз’яснення щодо сплати майнових податків

опубліковано 15 вересня 2023 о 09:45

Цього тижня платники податків Рівненщини під час «живого» спілкування з податківцями отримали відповіді на питання щодо сплати майнових податків. На питання додзвонювачів «гарячої лінії» відповідав начальник відділу адміністрування податку на майно та місцевих зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Рівненській області Юрій Саверчук.

Платники, зокрема, цікавились порядком сплати мінімального податкового зобов’язання, яке уперше сплачується у поточному році, як обчислюється податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, які автомобілі є об’єктом оподаткування транспортним податком.

Серед іншого, громадян цікавило питання чи застосовуються пільги у вигляді зменшення бази оподаткування об’єктів житлової нерухомості при сплаті податку на нерухоме майно за дачний (садовий) будинок. Податківець роз’яснив, що базою оподаткування цим податком є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.
Податковим кодексом передбачено пільги із сплати податку на нерухомість у вигляді зменшення бази оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи, зокрема: для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів; для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів. Тому пільги у вигляді зменшення бази оподаткування об’єкта чи об’єктів житлової нерухомості при сплаті податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, застосовуються до садового та дачного будинків з урахуванням норм, визначених Кодексом.

Також надійшло питання щодо строків подання документів фізичною особою до  контролюючого органу для отримання пільги щодо сплати земельного податку.

Юрій Саверчук поінформував, що для отримання пільг щодо сплати земельного податку, громадянин подає контролюючому органу за місцем знаходження земельної ділянки або за місцем знаходження будь-якої з земельних ділянок, що знаходяться у власності (якщо має у власності декілька земельних ділянок) заяву довільної форми про застосування пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу в термін до 01 травня поточного року або протягом 30 календарних днів з дня набуття права на пільгу та/або права власності (якщо право на пільгу виникає протягом календарного року).

Кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь.