Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Використання електронних сервісів ДПС платниками податків та порядок застосування РРО/ПРРО обговорили у ході «гарячої лінії»

опубліковано 21 вересня 2023 о 09:35

В Головному управлінні ДПС у Рівненській  області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань використання платниками електронних сервісів податкової служби та застосування РРО/ПРРО. На питання додзвонювачів відповідала  начальник управління податкових сервісів Ірина Клинова.

Додзвонювачі, зокрема, цікавились перевагами програмного РРО від ДПС та порядком його використання.

Спілкуючись з платниками, Ірина Клинова зазначила, що безкоштовний ПРРО від ДПС – це програмне рішення, застосовне для операційних систем Windows, Android, iOS, та Web-версія, яке інтегрується з фіскальним сервером ДПС, серед функціональних можливостей якого основними є: відкриття/закриття/автозакриття зміни; формування, реєстрація, видача чеків; додавання товарів/послуг у чек з номенклатури або вручну; друк та відправка фіскальних чеків покупцям на електронну пошту/месенджери; ведення довідників номенклатури (експорт/імпорт даних); ведення довідника ставок податків; використання сканера штрихкодів; додавання штрихкоду марки акцизного податку; різні форми розрахунку (готівкова/безготівкова/комбінована); оформлення знижки/повернення товару на окремий товар/чек; формування та перегляд X-звіту, Z-звіту; відправка Z-звіту до фіскального сервера; перехід/вихід у/з режиму офлайн із можливістю збереження/передачі даних до фіскального сервера.

Крім того, посадовець зауважила, що суб’єкт господарювання для проведення розрахункових операцій може обрати за власним бажанням ПРРО від ДПС чи будь-яке інше (комерційне) рішення.

Під час «гарячої лінії» платники також цікавились  чи може ФОП-платник єдиного податку надіслати запит на отримання довідки про доходи через Електронний кабінет та чи можна отримати таку довідку в електронному вигляді; як подати податкову декларацію про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки дистанційно; чи можна сплатити податки через Електронний кабінет.

В ході спілкування Ірина Клинова детально розповіла про роботу Електронного кабінету платника, який знаходиться за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua/. Податківець  зауважила,  що розпочати роботу в Е-кабінеті можна лише  маючи особистий електронний цифровий підпис, який можна замовити у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів. З переліком АЦСК платники мають можливість ознайомитися у відкритій частині Електронного кабінету.

Також вона зазначила, що фізична особа – підприємець (єдиний податок, загальна система оподаткування) має право надіслати запит на отримання довідки про доходи у довільній формі через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси. Довідка про доходи формується в довільній формі та надсилається платнику податків поштою у термін, передбачений ст. 20 Закону України «Про звернення громадян».

Кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь.