Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Незадекларована праця наносить суттєву шкоду не тільки працівникам і роботодавцям, а й державі, зокрема обороноздатності нашої країни

опубліковано 21 вересня 2023 о 10:35

В Україні, як і в усьому світі, незадекларована праця гостро засуджується, оскільки є однією зі складових тіньової економіки..

Незадекларованою  вважають працю, якщо роботодавець: не оформив із працівником трудовий договір і не повідомив про його найм до органів ДПС; офіційно виплачує лише частину заробітної плати, а решту — у так званих «конвертах»; уклав цивільно-правову угоду або договір із працівником, який фактично виконує певні трудові функції за посадою на постійному робочому місці і отримує за це винагороду на постійній основі.

Тож незадекларована праця – це свідоме ухилення роботодавців і працівників від оформлення трудових відносин з метою отримання тих чи інших переваг шляхом приховування реальних доходів, отримання соціальних пільг, несплати податків тощо.

На жаль, незадекларована праця залишається поширеним явищем і під час війни, що своєю чергою наносить суттєву шкоду, зокрема і обороноздатності нашої країни.

Наслідки незадекларованої праці для держави: скорочення надходжень до держбюджету; нестача коштів для сплати пенсій, лікарняних, допомоги по безробіттю; нерозуміння реальної ситуації на ринку праці та багато іншого.

Для працівника серед таких негативних наслідків: відсутність офіційного страхового стажу та соціальних гарантій (оплачувана відпустка, можливість навчатися, нормований робочий день), немає компенсації у разі хвороби чи нещасного випадку та неналежні умови праці; майже неможливо захистити себе у разі конфлікту, відмови в оплаті праці чи незаконного звільнення тощо.

Роботодавець теж матиме від незадекларованої праці негативні наслідки: низьку продуктивність праці через відсутність мотивації у працівників, плинність кадрів, псування ділової репутації, недобросовісну конкуренцію на ринку, відсутність доступу до іноземних ринків, штрафи за порушення законодавства та ряд інших.

Тож, погоджуючись працювати без трудового договору, працівник може не розраховувати на гідні умови праці та виконання усних домовленостей. Його  можуть необґрунтовано оштрафувати, звільнити без повідомлення, не заплатити лікарняні чи компенсацію в разі нещасного випадку.

А власник бізнесу має бути готовим витрачати час і ресурси на навчання, адже досвідчені спеціалісти до нього не підуть або швидко знайдуть краще місце. А в разі перевірки інспекції праці буде накладено відчутний штраф за порушення трудового законодавства.

Зрештою, через несплату податків й єдиного соціального внеску держава недоотримає такі необхідні ресурси щоб виплачувати пенсії, лікарняні, підтримувати соціально вразливі верстви населення тощо.

Тож закликаємо роботодавців дотримуватись трудового законодавства та законодавства щодо оплати праці, а працівників – вимагати офіційного оформлення трудових відносин.