Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про наповнення місцевих бюджетів під час воєнного стану говорили під час он-лайн зустрічі

опубліковано 31 жовтня 2023 о 11:29

Цього тижня про наповнення місцевих бюджеті говорили в ході конференції, що відбулась в Головному управлінні ДПС у Рівненській області. Фахівці податкової служби, міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, обласного Управління Пенсійного фонду, обласного центру зайнятості та представники територіальних громад обговорили шляхи співпраці у залученні додаткових резервів надходжень до бюджетів ОТГ.

В умовах воєнного стану кожен має підтримувати економічний фронт. Тим  більше, що кошти, які надходять до бюджетів громад, не тільки працюють на їх розвиток, але й від наповнення місцевих бюджетів напряму залежить допомога армії, підтримка населення, ліквідація наслідків вторгнення. На цьому наголосив в.о.начальника ГУ ДПС в області Андрій Троцко та звернув увагу, що  для більшості ОТГ головним джерелом формування власних доходів бюджету є ПДФО, тому важливим залишається питання легалізації трудових відносин і дотримання законодавства про працю.

Заступник начальника західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Алла Рижа зосередила увагу присутніх на питаннях збільшення кількості осіб, охоплених соціальним страхуванням, та перевагах легальної зайнятості.

Начальник управління податкового аудиту податкової служби області Світлана Сава звернула увагу представників територіальних громад на застосування ДПС ризикоорієнтовного підходу при відборі платників до перевірок, що дозволяє податківцям зосередитись на проведенні контрольно-перевірочних заходів щодо ризикових платників та уникнути перевірок сумлінного бізнесу, розповіла про новації законодавства та прокоментувала питання застосування РРО/ПРРО. Посадовець зазначила, що з 1 жовтня поновлено застосування штрафних санкцій за невикористання РРО/ПРРО, тому податкова служба провела та продовжує проводити низку розʼяснювальних заходів для платників з метою упередження таких порушень.  

Про наповнення місцевих бюджетів податковими надходженням з місцевих податків, проблеми й перспективи у цьому напрямку, розповіла начальник управління оподаткування фізичних осіб Людмила Кончук. Вона зауважила, що для належної сплати майнових податків територіальним громадам необхідно налагодити якісну комунікацію з мешканцями та бізнесом. Податківець звернула увагу на питання наповнення бюджетів територіальних громад, зокрема в частині таких податків, як єдиний податок, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на більш ефективне управління земельними ресурсами, зокрема перегляд діючих договорів оренди, проведення інвентаризації, своєчасний перегляд орендної плати, формування бази даних платників податків плати за землю, сплату мінімального податкового зобов’язання, а також залучення до сплати ПДФО громадян, які зобов’язані подати декларації про майновий стан і доходи, та найманих працівників, які працюють без належного оформлення, працевлаштування ВПО та ряд інших. Крім того було наголошено на необхідності продовження співпраці у напрямку контролю за дотриманням роботодавцями виплат заробітної плати на  рівні не нижче законодавчо встановленого.

Начальник відділу активних програм зайнятості Рівненського обласного центру зайнятості Дмитро Лупін зосередив увагу присутніх на програмах фінансового стимулювання роботодавців та такому суттєвому ресурсі для підвищення фінансової спроможності ОТГ, як  внутрішньо переміщені особи та залучення суб’єктів господарювання до роботи в громаді.

Учасники конференції обговорили багато проблемних питань та висловилися про те, що задля наповнення бюджету необхідно легалізувати усі існуючі робочі місця та створювати нові. Тож спільний діалог – важливий інструмент у пошуку шляхів подолання проблем, з якими стикаються громади під час війни, зокрема, у частині наповнення місцевих бюджетів.

Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати розʼяснення також можна за телефонами «гарячих ліній» та у Контакт-центрі ДПС. Крім того, на вебпорталі ДПС функціонує розділ «Онлайн-навчання», в якому зібрано корисну для платників інформацію щодо оподаткування. Розділ розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya