Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У податковій службі області проведено «гарячу лінію» з питань оподаткування доходів фізичних осіб та виплат для ВПО

опубліковано 02 листопада 2023 о 09:19

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області проведено чергову «гарячу лінію» з питань оподаткування доходів фізичних осіб та виплат для внутрішньо переміщених осіб. На питання додзвонювачів відповідала начальник управління  оподаткування фізичних осіб Людмила Кончук. 

В ході «гарячої лінії» громадяни, зокрема, цікавились чи оподатковуються ПДФО кошти, отримані за продані земельні паї. Посадовець роз’яснила, що відповідно до норм  п.п. 165.1.40 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема, сума доходу, отриманого таким платником податку внаслідок відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) за нормами безоплатної передачі, визначеними ст. 121 Земельного кодексу України залежно від їх призначення, та майнових паїв, безпосередньо отриманих ним у власність у процесі приватизації. Тобто, сума доходу, отримана фізичною особою внаслідок відчуження земельних часток (паїв) за нормами безоплатної передачі, визначеними Земельним кодексом, податком на доходи фізичних осіб не оподатковується.

Також платників податків цікавило питання права на податкову знижку для внутрішньо переміщених осіб, зокрема, які документи необхідно подати до контролюючого органу для отримання такої знижки. Людмила Кончук зазначила, що платник податку, який має статус ВПО, має право включити до податкової знижки фактично сплачені ним протягом звітного податкового року суми коштів, у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку).

При цьому податкова знижка надається виключно за умови, що він або члени його сім’ї першого ступеня споріднення:

- не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;

- не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Згідно зі ст. 166 Податкового кодексу України, підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Розмір знижки не може перевищувати (у розрахунку на календарний рік) 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року.

Для отримання податкової знижки на суму коштів, сплачених у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), платник податку – внутрішньо переміщена особа має подати до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку:

- податкову декларацію про майновий стан і доходи;

- копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;- копію договору оренди житла;

- копії платіжних та розрахункових документів, що підтверджують факт сплати (крім електронних розрахункових документів);

- заяву, в якій зазначені відомості щодо наявності умов, які дають право на отримання податкової знижки згідно з нормами законодавства.

Додатковими документами, які підтверджують наявність умов, що дають право на отримання податкової знижки може бути Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, інформація від структурних підрозділів з питань соціального захисту населення щодо адресної допомоги для покриття витрат на проживання тощо.