Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про нарахування мінімального податкового зобов’язання для фізичних осіб розповіли податківці Рівненщини

опубліковано 04 грудня 2023 о 13:55

ГУ ДПС у Рівненській області продовжує серію он-лайн навчань щодо розʼяснень основних норм податкового законодавства, зокрема щодо нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання фізичними особами та часткового повернення податкової системи на довоєнний період.

В ході чергового вебінару заступник начальника управління  оподаткування фізичних осіб Лариса Кривохиж розповіла про порядок визначення мінімального податкового зобов’язання для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, можливості проведення звірки щодо нарахованих майнових податків, терміну сплати податку на землю.

В ході заходу посадовець зазначила, що платником МПЗ є резидент, який володіє та/або користується (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь. Першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік.

Посадовець також звернула увагу, що  у разі незгоди платника податку з визначеним контролюючим органом загальним МПЗ та/або розрахованою у відповідному податковому повідомленні-рішенні сумою річного податкового зобов’язання з податку, такий платник має право у порядку, встановленому ст. 42 Податкового кодексу, протягом 30 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення звернутися до контролюючого органу для проведення звірки.

Податківець відмітила, що звірку даних з наданням підтвердних документів платники податків можуть провести щодо земельних ділянок, що знаходяться у платника у власності та/або постійному користуванні або в оренді (суборенді, емфітевзисі), їх нормативної грошової оцінки та площі; суми доходу, отриманого від реалізації власної сільськогосподарської продукції; суми сплачених податків, зборів, платежів.

Ознайомитись з матеріалами вебінару можна за посиланням https://www.youtube.com/channel/UC3Yx2cJKGz-mt6L7bQ-w7tQ.