Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання застосування РРО не втрачають актуальності

опубліковано 08 грудня 2023 о 09:58

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області під час чергового сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Андрій Філіпчук відповідав на питання платників щодо використання РРО/ПРРО суб'єктами господарювання з врахуванням законодавчих новацій, передбачених Законом України від 30.06.2023 № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Посадовець роз’яснив на які штрафні санкції наражають себе підприємці у разі не використання РРО/ПРРО при здійсненні  розрахункових операцій.  Зокрема зазначив, що суб’єкти господарювання, на яких поширюється дія Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», для здійснення розрахункових операцій в готівковій та/або безготівковій формі зобов’язані зареєструвати РРО або ПРРО в контролюючих органах. Такий обов’язок використання РРО/ПРРО виник з 01 січня 2022 року. Проте у зв’язку із повномасштабним вторгненням російської федерації на територію України, держава не застосовувала до суб’єктів господарювання штрафні санкції за вчинені правопорушення при проведенні розрахункових операцій.

Однак, Закон № 3219 вніс ряд змін до податкового законодавства. Серед основних новацій, передбачених цим Законом – відновлення з 01 жовтня 2023 року відповідальності суб’єктів господарювання за порушення у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг відповідно до вимог Закону № 265. 

Також податківець поінформував додзвонювачів «гарячої лінії», що  згідно з нормами Закону № 3219 суттєво зменшено розміри штрафних (фінансових) санкцій для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку, із 100-150 відсотків до 25-50 відсотків вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг). Проте зазначена норма не стосується суб’єктів господарювання, які зареєстровані платниками податку на додану вартість,  здійснюють діяльність з продажу підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Платники  також цікавились порядком ведення обліку товарних запасів підприємцями на спрощеній системі оподаткування, яким чином зареєструвати касира для роботи з ПРРО, запитували хто з підприємців має використовувати платіжні термінали та як працювати при відключенні світла.

Кожен платник, який зателефонував на «гарячу лінію», отримав вичерпні роз’яснення.