Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці роз’яснюють новації законодавства

опубліковано 11 грудня 2023 о 11:32

Нещодавно в Головному управлінні ДПС у Рівненській області відбулась «гаряча лінія» з актуальних питань оподаткування юридичних осіб та новацій податкового законодавства. На питання платників податків відповідала   начальник управління оподаткування юридичних осіб Ольга Єгорова.

Під час телефонного спілкування податківець надала відповіді на запитання суб’єктів господарювання щодо застосування норм Закону України від 30.06.2023 № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Зокрема, роз’яснила особливості оподаткування податком на прибуток підприємств, повʼязані  з переходом зі спрощеної системи 2 % на загальну, зокрема, оподаткування «перехідних» операцій з відвантаження (надання) товарів (робіт, послуг), які було розпочато в період сплати єдиного податку та завершено в період сплати податку на прибуток підприємств, з метою усунення подвійного оподаткування. Та розʼяснила порядок нарахування податкових зобовʼязань з ПДВ за перехідними операціями, які виникли у підприємства у звʼязку з поверненням на довоєнну систему оподаткування.

Серед іншого, Ольга Єгорова звернула увагу на зміни у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, пов’язані з прийняттям Закону № 3219, зокрема застосування РРО та ПРРО,  зняття обмежень на проведення перевірок.

Додзвонювачів «гарячої лінії» також цікавили питання сплати мінімального податкового зобов’язання. Зокрема запитували, чи повинна юридична особа визначати МПЗ за ділянку, яку орендує, що віднесена до сільськогосподарських угідь, яка знаходиться у власності фізичної особи та знаходиться у межах населеного пункту. Посадовець роз’яснила, що оскільки ділянка знаходиться у власності фізичної особи та за умови відсутності державної реєстрації переходу права власності або права користування, юридична особа не визначає МПЗ по такій земельній ділянці. Крім того  звернула увагу, що МПЗ також не визначається, зокрема, щодо земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 1 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів (це передбачено пунктом 38¹.2 статті 381 Податкового кодексу України).

Спілкуючись з платниками, Ольга Єгорова також звернула увагу на використання електронних сервісів ДПС, які спрощують взаємодію з податковою службою та економлять час платників податків.